Когато твоят дом е моята крепост

Как да се държим, ако живеем "на територията" на половинката си? А как трябва да се държи тя?

Когато твоят дом е моята крепост

Когато твоят дом е моята крепост. Или когато моят дом е твоята крепост...

Или - казано отстрани и безпристрастно - когато едната половинка от двойката живее "на територията" на другата. А съвместното съжителство и без това е толкова сложна работа!

Първо, едва ли някой от вас се казва Мери Попинз, така че е крайно вероятно да не обичате да чистите, перете, готвите и ще се карате относно домакинските задължения. Второ, деленето на общи части със "самò дете" често се оказва изключително трудно. Липсата на братя и сестри обикновено възпитава в егоизъм. Освен това, в общото гнезденце нерядко се излюпват и дразги по въпросите за гостите, личната хигиена, разпределението на бюджета... И още милион и едно желания на двете страни, които никога няма да се изпълнят.

Проблемите, които остават премълчани в "и заживели завинаги заедно", са толкова много, че обещаваме в най-скоро време да им обърнем специално внимание. Тук обаче ще си говорим конкретно по въпроса как да не позволим на ситуацията "аз живея при теб" да усложнява допълнително положението. Много по-лесно е, когато жилището легално принадлежи и на двамата. В противен случай, "земевладелецът" е в свои води и не иска никой да му ги мъти, а "гостенинът" се чувства като риба на сухо.

И все пак, не са необходими магическите способности на Златната рибка, за да се справим щастливо със ситуацията. Просто трябва да осъзнаем нуждата от спазването на следните трички, но добрички правила:

1. Никога, ама НИКОГА не използвайте словосъчетанието "моята/твоята къща"!

- Ако е "вашата къща" - това не ви дава правото да унижавате другия. А наистина е унизително човек да бъде поставен в положение, в което непрекъснато да се чувства като приютен и "застрашен от изгонване" бездомник. Нещата стават още по-сложни, ако човекът е мъж. Нали знаете - той трябва да бъде глава на семейството, да изкарва повече пари, "огнището" пък не се слави като "майчино", а именно като "бащино"...

Но независимо дали половинката ви е нежна или силна, старайте се да не ѝ намеквате по никакъв начин, че покривът и всички стени под него са ваши. Сигурни сме - можете да си намерите достатъчно други аргументи в евентуалните спорове. Пък и, съгласете се, грозно звучат изречения от типа "Моят лаптоп трябва да стои на по-удобното място, защото... ами, просто защото мястото си е мое!"

Дори да имате силно развито собственическо чувство към имота и всичко останало, по-добре се вслушайте в нашите съвети. Извадете ключ на партньора си, купете му четка за зъби, освободете му място в гардероба преди да се е наложило сам да си поиска тези неща. А ако някога възникне скандал, от който да ви се прииска да останете сами, не изключвайте възможността самите вие да излезете от жилището. Поразходете се на чист въздух и се постарайте да преглътнете тежките думи "Напусни дома ми!". Ако все пак се стигне и до това, дръжте се цивилизовано и не се принизявайте до изхвърлянето на дрехи и куфари през прозореца.

- Ако е "чуждата къща" - все пак не се дръжте като на гости. Не чакайте да ви сервират и отсервират, да получите специална покана, преди да си сложите мръсните дрехи в пералнята. Не показвайте ужас от мисълта да оставате "сам вкъщи" за известен период от време. Вероятно половинката ви няма да е особено възхитена, ако при всяко нейно отсъствите бягате "при мама" или в старата си ергенска/моминска квартира. Пък и никой няма да ви се скара, ако проявите инициатива да изчистите зад хладилника или да поправите някой уред, докато собственикът на дома го няма.

Освен това, недейте да хленчите за това, че ви се е наложило да обитавате чужда територия. Едва ли на половинката ви ще ѝ бъде приятно, че се чувствате и представяте като личност, достойна за съжаление. 

2. Разпределете равномерно правата и задълженията!
Разбира се, това кой колко ще дава и върши, зависи от спецификата на конкретните хора. Но нека собственичество над дома не се превръща в какъвто и да било фактор при решаването на тези въпроси.

Когато твоят дом е моята крепост

3. Показвайте уважение към останалите "съквартиранти", ако има такива!
Ситуацията става още по-сложна, ако мястото е населено от приятел(к)и, роднини и "други животни" на единия партньор. Няма как, ако вие сте другият, ще трябва да се съобразявате с тях. Дори да преглъщате гордостта си от време на време, но не гледайте на това като на проявена слабост или лицемерие от ваша страна. Приемете го така - показали сте сила, тъй като търпите и се усмихвате изкуствено, за да може половинката ви да се усмихва наистина.

И помнете, че дори самата тя често да "плюе" по адрес на някой от близките си, има голяма вероятност да реагира остро на същите думи, когато излязат от вашата уста. Затова по-добре си мълчете, пък ако проблемът е толкова голям, вероятно вашето съкровище ще забележи това и само ще поеме инициативата за разправа с дразнителя.

Въпросът с домашните любимци стои по същия начин. Дори вие да не харесвате животното, неговият собственик вероятно много си го обича и би било жестоко да изисквате раздяла с него. Нещата стават по-сложни, когато говорим за определени алергии, но ако и двамата подходите с разбиране, все ще намерите приемлив вариант. 

Да, знаем. Когато се гледа отстрани, оптималното поведение за дадена ситуация е кристално ясно. Но нещата се променят в нервните ни моменти. И все пак се надяваме, че при възникнал проблем ще си спомните за трезвите ни съвети и съвместното ви съжителство наистина ще придобие приказна идиличност.

8 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



26
Не е посочен 01.10.2012|11:54
много е гадно въобще да имаш каквито и да е съквартиранти - най -добре е сам да си живееш
25
Не е посочен 29.09.2012|18:42
Най-добре е на квартира;)
24
Не е посочен 29.09.2012|17:17
Моят съвет е човек да не губи себе си в чуждия дом и в същото време да бъде максимално сговорчив и търпелив.
23
Не е посочен 29.09.2012|16:49
Страхотна статия . Браво на автора
22
Не е посочен 29.09.2012|16:31
Така е, получава се един омагьосън кръг, в който а пък вашите това, вашите онова, а отсреща веднага идва контра реплика, каквито и да са хората, те са отгледали вашата половинка.
21
Не е посочен 29.09.2012|15:57
Неизбежно ще възникнат дразги ако се дели жилището и с роднини. Една млада двойка трябва да направи всичко възможно, за да се отдели и да е самостоятелна. Без мрънкащи свекърви на главата или разтропани сопнати братя и сестри в пубертетска възраст.
20
Не е посочен 29.09.2012|15:54
Добри съвети,но всеки нормален човек не би направил посочените грешки.Ако ще ми натякваш,че това е "твоят дом",по-добре не ме кани да живея при теб :)
19
Не е посочен 29.09.2012|15:54
Или поне мъжът трябва да е достатъчно умен, за да остави у нея това впечатление. Но от друга страна от ранна детска възраст мъжът е свикнал да се подчинява на заповедите на майката, а после нейната роля се заема от съпругата.
18
Не е посочен 29.09.2012|15:51
Съветът, към който и аз се присъединявам е никога, ама никога не плюйте по адрес на близки на партньора си. Това само ще влоши отношенията ви. Дипломатичността е златно правило за поддържане на взаимното благо.
17
Не е посочен 29.09.2012|14:58
жената винаги трябва да командва
16
Не е посочен 29.09.2012|14:42
С никакви "съквартиранти" от типа на мама му и баба му не бих се съгласила да живея!!
15
Не е посочен 29.09.2012|14:32
страшна статия :)
14
Не е посочен 29.09.2012|14:07
това е не сложно,а доста ужасно!
13
Не е посочен 29.09.2012|13:47
Съвместното съжителство на "чужда" територия наистина изисква доста жертви и компромиси, но пък си има и своите предимства. Нещата са една идея по-сложни, ако трябва да се дели и с роднини на половинката.
12
Не е посочен 29.09.2012|12:44
това съ разпределянето на задълженията все още ми е много трудно!
11
Не е посочен 29.09.2012|11:49
Не е лесно да живееш с някого, но и това се случва един ден. Важното е да им лично пространство и компромиси.
10
Не е посочен 29.09.2012|11:15
Най-важното е да има разбирателство!
9
Не е посочен 29.09.2012|11:02
Даже и след сключване на брак няма как да се случи!
8
Не е посочен 29.09.2012|10:10
Поучителна статия, най-добрият вариант е жилището да е и на двамата, но днес егоистите са много и това може да се случи единствено след сключване на брак. А отношенията между съжителстващите лица са сложна материя и винаги има крещяща нужда от компромиси.
7
Не е посочен 29.09.2012|10:05
Двама души винаги могат да се разберат,ако има желание и толеранс
6
Не е посочен 29.09.2012|09:58
Разпределянето на задълженията за мен е много важно в съвместното съжителство!Не може един да бъхти,а другия само да си гледа кефа пред телевизора или компютъра!
5
Не е посочен 29.09.2012|09:42
Всеки човек в дома си се чувства пълноценно, когато има възможност да създаде нещо с дълготрайна стойност!
4
Не е посочен 29.09.2012|08:49
Наистина статията е много добра. Хубаво е да я прочетат повечко хора, които живеят на семейни начала и собственик на жилището е само един от драмата.
3
Не е посочен 29.09.2012|08:46
винаги съм се съобразявала какво да говоря и как да се държа,при положение,че с половинката ми делим един покрив,иначе статията е много хубава,а е и доста полезна
2
Не е посочен 28.09.2012|18:25
Много хубава статия наистина :( Усетих се, че съм правила 2 пъти груба грешка и много ме е яд за което.
1
Не е посочен 28.09.2012|18:09
Много полезна статия и доста хора трябва да я прочетат .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay