Малката цветарка на нашето време

Малката цветарка

Тя е на 15, може би 16. Неумело крачи по улицата на 10 сантиметрови токчета с животински щампи. Нагоре се ветрее рокля със същия принт. Косата е на вафли, а между тънките ѝ пръсти има още по-тънка цигара. Пресича, не се оглежда – светът е нейн. Тя е нечия дъщеря – моята, вашата.

Чува се прозвъняване на телефон, мелодията е от така модерния през последните десетина години поп-фолк жанр. Тя е и негово дете, поп-фолкът я възпитава. Дава ѝ еталон за външен вид, поведение, показва ѝ лъскав свят на порочни страсти. "Ало, Ванче"... казва тя и издиша кълбо цигарен дим, дърпа си отново и продължава "да, прибирам се... Майка ми не трябва да разбира..." Какво не трябва да разбира майка ѝ не знам, но мога да предположа от следващото изречение. "Сигурна си, че все пак от секса без презерватив не мога да забременея?" Обръщам се, поглеждам лицето ѝ, което под тъмния грим е детско. Погледът ми се спуска към сутиена с подплънки, тъй като бюста все още го няма... Слабичка е - каква талия, та тя е още дете!

Мисля си не сме ли преодолели проблемите със сексуална култура, не са ли вече родителите по-отворени към разговори... не са ли вече поколенията различни. Или са различни само по отношение на лошото, на лесните избори.

Не са ли достатъчно тиражирани в медиите темите за сексуалната култура, а се налага децата да се "образоват" по добрия стар начин на разваления телефон, променил облика си от детската игра и наричащ се днес социална мрежа или пакет безплатни минути към 10 номера.

Не надраснахме ли като общество, като родители, темите-табута? Ако сексът къде завоалирано, къде явно, се прокламира свободно чрез музика, видеоклипове, по страниците на списанията, защо не говорим свободно за птичките и пчеличките с децата си?

Класацията за най-млада майка в България се оглавява от 11 годишно момиче, следвано от такова на 12 и 14. Няма да коментирам принадлежността към определена етническа група. В световен план 9-годишно дете даде живот на друго дете. Нека да се върнем към въпроса в началото: "Сигурна си, че все пак от секса без презерватив не мога да забременея?".

Бременността и СПИН не са най-големите проблеми, с които могат да се сблъскат младите хора в началото на половия си живот, пък и на по-късен етап. Има много по-страшни неща...

Човешкият папилома вирус се предава при първия сексуален контакт с мъж без презерватив – това не означава задължително заболяване или поява на рак на шийката на матката. Самата мисъл от направения избор да не се пазиш е плашеща, последвана от профилактични прегледи и цитонамазка, която не е най-приятното нещо на света. Да не говорим за различните бактерии и гъбички, които също се предават по полов път, а лечението е с месеци с подпъхване на хапчета по интимните места. Няма ли най-после да си научим урока?!

***

 

"Ох, добре, Ванче. Благодаря ти! Вече съм по-спокойна, щом вие редовно го правите без, и нищо не се е случило", каза тя и зави зад ъгъла.

63 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 01.07.2011|12:15
Това го виждам всеки ден. Толкова е тъжно, че чак ме е яд. Понятието "ценности" е придобило някакви чудовищни размери и се е обвило в непробиваема материалистична обвивка, а "морал" и "култура" са някакви вицове напоследък. В същото време толкова малко са хората, които се борят против това отмиване на въпросните понятия, че тях самите скоро ще ги стъпчат и погребат тълпите от повърхностни и посредствени създания. R.I.P. идея за гражданско общество.
1
Не е посочен 29.06.2011|16:04
Въпреки всичко, което се коментира в обществото на тема "Секс" явно все още има деца, които не са запознати с опасностите. Това е много жалко. Такива момичета срещаме всички, всеки ден. Толкова е жалко и възмутително, чак не ми се коментира. Много ме е страх за децата ми, които възнамерявам да имам след време. Всеки ден, когато виждам подрастващите на улицата се питам дали и те ще са като тях, дали ще успея да ги предпазя?! Дано се промени всичко това, дано успеем ние да го променим, защото няколко поколения просто ги изтърваха и стана това, от което всички се опасяваха.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay