5 начина да намалите риска от рак на гърдата

Ранното диагностициране е най-ефективната мярка

5 начина да намалите риска от рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-широкоразпространеният рак сред жените като в България от коварната болест умират средно 1000 жени на година. През последните 20 години болните от рак на гърдата в страната ни са се увеличили с 42 процента. Въпреки тази нерадостна статистика съществуват начини за ранното откриване на тумора, с което шанса за успешно лечение се увеличава многократно. Ето какво трябва да направите:

 

1. Ограничете алкохола до две или три чаши на седмица

Много лекари са на мнение, че дори и в малки количества алкохолът увеличава риска от появата на рак на гърдата. Те препоръчват да ограничите консумацията на вино, бира и твърд алкохол. Две или три чаши на седмица влизат в нормата, но за повече трябва да устоите на изкушението. В проведено изследване била установена връзка между алкохолната консумация и появата на 70 % от туморите на хормонална основа.

2. Преглеждайте се сами няколко пъти в месеца

Винаги можете да откриете сами бучката или някаква аномалия, ако знаете какво точно да търсите. Най-често срещаните симптоми са необичайна тежест и напрежение в гърдите съпроводени с подутина под мишницата. Обърнете внимание и на зърната. Ако спонтанно започнете да отделяте секрет или установите промяна в големината им, незабавно потърсете медицинска консултация.

 

3. Правете си мамография два пъти годишно

Много по-лесно е да се премахне тумор в ранен стадий на развитие, отколкото в късен. Това важи с пълна сила за рака на гърдата. С напредване на възрастта при жените се увеличава и рискът от поява на тумор. Най-лесният начин за ранното диагностициране на рака е изследване с мамография. При дамите над 40 годишна възраст лекарите съветват това да става два пъти годишно.

 

4. Правете упражнения поне три пъти на седмица

Докато се упражнявате гледайте да ускорите темпото на сърцето си в продължение на 20 минути. Дългите разходки също са подходящи, но интензивните упражнения съпроводени с обилно потене са най-полезни за сърцето и намаляват риска от появата на рак, обясняват експертите.

 

5. Запазете теглото си в нормата или свалете килограми, ако са ви излишни

Много изследвания показват, че при жените с наднормено тегло (особено в напреднала възраст) съществува по-голяма вероятност да развият рак на гърдата или друг вид рак. Затова е важно да се поддържате във форма до колкото е възможно.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay