Вреден ли е полиестерът за кожaта и здравето ни?

Вреден ли е полиестерът за кожaта и здравето ни?
Canva

Полиестерът е популярен синтетичен материал, който се използва широко в текстилната индустрия. Въпреки че този материал има много ползи, има и някои недостатъци и негативни аспекти. Ето някои от начините, по които полиестерът може да се счита за вреден:

Неекологичен процес на производство: Производството на полиестер изисква използване на петролни продукти и различни химикали, като амини и антиоксиданти. Този процес често представлява значително натоварване на околната среда и е зависим от ограничени природни ресурси.

Не разгражда се лесно: Полиестерът е изключително устойчив на разграждане, което означава, че материалите от него могат да останат в околната среда за дълъг период от време, допринасяйки към проблемите със замърсяването и отпадъците.

Микрофибри и микрочастици: При използването и прането на дрехи от полиестер, те могат да освобождават микрофибри и микрочастици, които стигат до околната среда. Тези микрочастици могат да бъдат опасни за водните системи и морските екосистеми.

Ниското качество на изделията: Въпреки че полиестерът е известен с устойчивостта си, той може да се износи след няколко пранета. Това може да доведе до по-честа консумация и изхвърляне на облекла.

Токсични химикали: При производството на полиестер могат да се използват токсични химикали, които да представляват опасност за работниците в производствения процес и околната среда.

Вреден ли е за кожата и здравто ни?

Полиестерът, като материал за облекло, обикновено не се счита за вреден за здравето на кожата, освен ако не сте алергични към него. Все пак, има някои аспекти, които могат да повлияят. Полиестерът е синтетичен материал, който обикновено не е толкова дишащ като естествени тъкани като памук или лен. Това може да доведе до задържане на влага и топлина близо до кожата, което може да предизвика дискомфорт и да бъде по-малко подходящо за топли климатични условия.

Някои хора могат да получт алергични реакции към синтетични материали като полиестер. Това може да бъде раздразнение на кожата.

При прането на полиестерни дрехи може да се отделят микрофибри и микрочастици, които попадат в околната среда и могат да бъдат вдишани.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay