Пребогатата Русия няма средства за мода

Как се прави мода в Русия

Милионна Русия, негласно владяна от векове от олигарси и аристократи, няма особено желание да финансира младите си таланти в областта на модата. Според тях главното, което ги спъва по пътя към световните модни подиуми е недостатъчното насърчаване.

 

"Нямаме достъп до платовете, получаваме минимално количество материали, с които да работим и младите дизайнери нямат пари.", казва 26-годишната Амина Каева от Чечения. По време на Седмицата на модата на Русия, която се състоя в началото на април в Москва, Каева показа рокли, вдъхновени от Близкия Изток, като част от ревюто на младите дизайнери.

 

"Не е изненада, че нивото на нашата Седмица на модата е под това на Европа.", споделя тя пред Reuters. Макар че Русия има достъп до западни платове, идеи и вдъхновение от 20 години, гурутата на руската мода оплакват индустрията, която бледнее в сравнение с тази на Милано и Париж.

 

Топ дизайнери като Слава Зайцев, 73-годишната стилна икона, се оплакват, че правителството няма достатъчно средства за нови дизайнери, особено за младите. Въпреки това някои нарочно избягват изкушенията на Запада, въпреки предлаганите стажове, стипендии и многообещаващата публика и пазар.

 

Женското дизайнерско дуо Анастасия Серегина и Татяна Резник се вдъхновяват от Русия за последната си колекция зимни спортни облекла. Бели ски-екипи и гащеризони, силно повлияни от снега на суровата руска зима, са творенията на младите дизайнерки, които искали да напомнят за снежния леопард – един от символите на Олимпийските игри, които ще се проведат в Русия през 2014г.

 

"Не очакваме да продадем колекцията, това ще бъде прекалено висока цел", отбелязва Серегина. "Но ако най-малкото успеем да въведем нова тенденция в спортното зимно облекло, ще бъде добре."Въпреки трудностите, които срещат Серегина и Резник, те са твърдо решени да развиват таланта си в Русия, като се надяват, че "пътят на младите дизайнери скоро ще се отвори широко."

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay