Пънк, джаз и кънтри изпълнители заслужиха "Грами" за цялостно творчество

"Грами" за цялостно творчество

Пънк пионерите Ramones, британската актриса и певица Джули Андрюс, както и джаз барабанистът Рой Хейнс са сред спечелилите награда за "Грами" за цялостно творчество. Те са отличени заедно с Доли Партън и нейната кънтри музика, квартета на Джулиард Стрингс и госпел-легендата Джордж Бевърли Ший, чийто баритон не се променя дори на 102 години.

 

Отличието е особено показателно за Ramones, чиито песни отъпкаха пътя на групи като Sex Pistols и Green Day, но те самите никога не постигнаха комерсиален успех, а трима от четиримата основатели на групата починаха през изминалото десетилетие.

 

Родоначалникът на следвоенната джаз сцена Рой Хейнс, пял рамо до рамо с изпълнители като Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Телониус Мънк и Джон Колтрейн, сподели на церемонията, че сега дните за него са кратки и че мисли за живота си като за отлежало вино, тъй като вече е на 85 години. Въпреки това все още прави записи и гастроли.

 

Той обаче изглеждал като новобранец в сравнение с Джордж Бевърли Ший, който е прикован на инвалидна количка. Роденият в Канада Ший, композирал редица популярни мелодии от близкото минало, беше отличен с награда за цялостен принос, съобщава Ройтерс.

 

Джули Андрюс се възползва от случая, за да привлече внимание към орязаните средства за програмата по музика в училищата. Тя става уважавана холивудска звезда след участието си още в мюзикъла "Мери Попинс".

 

Доли Партън не успя да присъства поради семейни проблеми. Това каза самата тя във видеоматериал, пуснат в залата, съобщава агенцията. 65-годишната Партън вече е носителка на седем награди "Грами". Певицата  обяви, че работи по нов музикален проект и очаква да удвои наградите си.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay