На работа с любов

Пет стъпки водят към мечтаната професия

На работа с любов

Няма нищо по-хубаво от това да правите, каквото обичате и да обичате, каквото правите. Така не само ще превърнете работата в удоволствие, но и ще бъдете в състояние да ѝ давате максимално от себе си. Защото когато професията ви е хоби, то все едно изобщо не работите.

От Forbes ни предлагат няколко лесни стъпки, чрез които да изчислим приоритетите си, да пресметнем възможностите си и наистина да осъзнаем на какво искаме да посветим живота си. Разгледайте ги и помислете за развитието на своята кариера през 2012 година.

Върнете се към по-ранни години
Спомняте ли си какво обичахте да правите преди? С какво бяхте известни в гимназията, как ви запомниха колегите ви в университета? Какви умения, талант и активност проявявахте?

Например, възможно е да сте обичали литературата, актьорското майсторство или психологията. При това дотолкова, че да сте посвещавали огромна част от времето си на дейности, свързани с тях. Това, със сигурност, не е само хоби, а умение, което можете да приложите в работата си. Защото е нещо, което правите със страст и лекота, а точно от това имате нужда в кариерното си развитие.

Отървете се от омразата
Във всяка работа съществуват неща, които не харесвате. Но ако сте се захванали с грешната професия, то ежедневно извършвате дейности, които не са ви по вкуса. Само защото сте добри в нещо не означава, че не трябва да му се наслаждавате. Помислете кое наистина мразите и се постарайте да откриете професия, която няма да изисква от вас да не бъдете себе си.

Разкрийте уникалните си способности
Не можете да имате успешна кариера, ако не сте в състояние да изразите най-силните черти на характера си. Отделете време да опознаете и най-скритите си способности, например любознателност, иновативност, съпричастност.

Открийте нови възможности, в които ще можете да ги прилагате. Ако не можете да оцените собствените си ценности, въпрос на време е да започнете да презирате кариерата си.

Не всичко е пари
Натрупали жизнен опит и години стаж зад гърба си, мнозина споделят, че са попадали в капана на кариерата, която удовлетворява материалните им нужди, но не и индивидуалните им човешки потребности. Пост в работата, който подсигурява мечтаната кола, жилище и жизнен стандарт несъмнено изглежда примамливо. На второ четене обаче щастливата картина често придобива нюанс, различен от розовия.

Високоплатената служба често ви струва огромна част от свободното време, което споделяте с най-близките хора. В същото време не винаги е сигурна гаранция за вълнуваща кариера, полезна практика, себеразвитие и издигане в йерархията. Стартът на новата година е добър повод да останете насаме със себе си и да преосмислите кои ще бъдат вашите водещи приоритети за вбъдеще. Не позволявайте на материалното благосъстояние да препречва пътя ви към личностно израстване.

Опитайте нещо ново
Отдавна бленувате за следващото стъпало нагоре в кариерата и ново поле за изява. Но стоенето пред компютъра и дебненето на обява за работата мечта не е най-доброто, което може да направите за себе си.

Съвсем не е задължително да се преквалифицирате в изцяло ново работно амплоа, но защо не разширите малко хоризонтите? Осигурете си храна за ума и духа. Запишете се на чуждоезиков курс или такъв, който ще допълни уменията ви за работа с компютър. Станете доброволец в кампания за засаждане на дръвчета или разхождайте кученца от приют през уикенда. Престрашете се и предложете на работното място проекта, който отдавна ви се ще да видите осъществен.

Придобийте нови квалификации и не подценявайте сертификатите. Ако не нова магистратура, то поне специализация в областта, в която търсите реализация, ще опресни старите ви знания и ще ви запознае с иновациите в материята, която изучавате и практикувате. Действайте!

Началото на новата година е идеалният момент да се прицелите хубаво във върховете, които искате да покорите. Време е да поработите за кариерата, на която да се радвате след години. Драматичните жертви и компромисите с личността не са задължителен компонент по пътя към успеха. Работата може да бъде удоволствие, стига материалното спокойствие да не е единственото, към което се стремите. Осигурете си благотворна среда за развитие, бъдете целенасочени и съзидателни. Вътрешният мир, спокойствието и успехите няма да закъснеят.

41 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 13.01.2012|15:56
няма такава работа
9
Не е посочен 06.01.2012|14:58
не винаги ми се получава нооо все пак успявам по някога
8
Не е посочен 06.01.2012|14:56
На работа с любов ...... лювимото миии
7
Не е посочен 06.01.2012|14:24
Абе с 2 думи - лесно име на тези от Forbes ;)
6
Не е посочен 06.01.2012|14:23
На мен ми харесва идеята за доброволчество -дейност не много развита в БГ.
5
Не е посочен 06.01.2012|13:52
"Върнете се към по-ранни години" :) - та нали именно заради грешките на младостта и наивитета някой са на такова дередже:)
4
Не е посочен 06.01.2012|13:50
Ирина, с любов се работи само работа, в която си спец или ти е по сърце, а колко хора работят такава??
3
Не е посочен 06.01.2012|13:49
Ох, добре са го писали, че не всичко е пари, ама колко често те са толкова необходимии...
2
Не е посочен 06.01.2012|13:14
Добра статия, ама както е голяма безработица, хората се радват даже само, че са на работа:)
1
Не е посочен 06.01.2012|12:13
Най - хубавото е да работиш с любов
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay