Великденските празници са време за празнуване, събиране с любимите хора и наслаждаване на вкусни традиционни ястия. Но освен всичко останало - това е и време за забавление или поне можем да го превърнем в такова, докато приготвяме красиви яйца и невероятни вкусотии, от които всички ще си оближат пръстите.
Няма да ви оставим да се лутате в търсене на най-добрите бои и рецепти, а ще ви дадем няколко хитри начина и съвети, от които да избирате.
Сред многобройните ястия на празничната трапеза като печено агнешко и разнообразни салати и гарнитури, най-важната част са шарените яйца и десертите като козунак, великденски сладкиши, кошнички с шоколадови яйца и вкусни бисквитки.
Как да направите невероятно красиви яйца за този Великден?
Първата и най-важна стъпка от подготовката за празника е именно боядисването на яйцата. Как да постигнете перфектните великденски яйца в няколко стъпки:
-
Изберете качествени бои, които ще гарантират добри резултати. Ние ви препоръчваме боите на Dr. Oetker, с които няма да се притеснявате дали ще се получи перфектен цвят.
-
Изберете подходящи яйца - заложете на яйца с тъмна или бяла черупка в зависимост от боите, които смятате да използвате, за да се постигне възможно най-добър цвят. Почистете ги добре с гъба и препарат за миене на съдове.
-
Сварете добре на ниска степен, като подсигурите яйцата да не се удрят едно в друго, увивайки ги в кърпа, така че да не се докосват. Оставете ги в горещата вода, като е важно да не са студени, но и да не са врели - трябва да можете спокойно да ги държите в ръка без да ви пари.
-
Подгответе боите:
- Класически бои: за тях са необходими 4 съда, в които да разтворите боите в гореща вода с по една лъжица оцет във всеки.
- Гел бои: поставете сухи предпазни ръкавици. Предварително подгответе съд, в който да потопите пакетчетата с боите за яйца в гореща вода, за да се активира. След като боите са готови, изрежете ъгълчето и изсипете малко количество в ръката си, като оваляте добре яйцето от всичките му страни. Ако желаете да постигнете много плътен цвят и да боядисате повторно - трябва да изчакате първия слой да изсъхне добре и да повторите
Какви цветове да изберем?
Класическа боя за яйца в 4 цвята - Боядисайте яйцата с класически бои в червен, син, жълт и зелен цвят. Яйцето се боядисва, като се потопи в разтворената боя с добавена към нея супена лъжица оцет. Не забравяйте - първото яйце трябва да е червено и с него да намажете бузките на най-малкия член на семейството.
За различни цветни комбинации с гел бои, при които яйцето се боядисва с ръкавица, като се овалва с капчица боя:
Приказна боя за яйца - Златно, бронзово, рубинено или ослепително червено яйце с метален блясък - вие избирате. За да постигнете максимален ефект, ще са ви необходими яйца с тъмна черупка.
Бонбонена боя за яйца - Боядисайте в императорско синьо вашето кралско яйце, а яйцето за принцеси в нежно розово. Нека жълтото яйце бъде символ на изобилие, а зеленото на берекет във великденската кошница.
Пролетна боя за яйца - Пролетните бои за яйца Dr. Oetker ще внесат невероятна свежест във великденската кошница. Ярко червено, плътното зелено, ослепителното жълто и нежното синьо ще превърнат великденските яйца в перли на трапезата.
Бонус идея: Смесвайки различните видове и цветове бои с помощта на памук, можете постигнете още по-интересни и вълнуващи резултати!
Време е за козунаци и други кулинарни великденски изкушения:
Великденската трапеза няма да е пълна и без емблематичния за празника пухкав козунак. Ние обаче имаме едно интересно предложение, с което да разчупите класическата рецепта. Чували ли сте за плетен козунак със сметана? Ето я и рецептата:
Плетен козунак със сметана
Необходими продукти:
100 мл прясно мляко
50 г краве масло
375 г пшенично брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
50 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
0,5 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
150 г заквасена сметана
200 г стафиди
50 г бадеми (филирани)
ЗА НАМАЗВАНЕ
1 бр. жълтъци
1 с.л. прясно мляко
Предварителна подготовка
Затоплете млякото и разтопете маслото в него.
Приготвяне на тестото със суха мая за печене:
В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлото мляко без стафидите и бадемите и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Върху брашнена повърхност с ръце омесете стафидите и бадемите в тестото. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност омесете отново вече втасалото тестото. Разделете на 3 еднакви топки. От тях оформете 3 рула с дължина около 35 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете трите рула, като завиете надолу и притиснете краищата им. Сплетете тройна плитка и завийте краищата на козунака. Оставете на топло място, докато тестото отново втаса.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на козунака. Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 35 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на вентилатор на 160°C.
След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.
Ароматни какаови сладки
Но за малките лакомници един десерт никога не е достатъчен! А и какво е Великден без ароматни какаови сладки? Представяме ви рецепта за какаови великденски яйца, след които дори и най-капризните лакомници ще си оближат пръстите!
Необходими продукти:
125 г масло меко
125 г пудра захар
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
3 бр. яйца размер М
180 г брашно тип 405
30 г какао Dr.Oetker
2 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
ЗА КРЕМА
200 г сирене крема
150 г карамелов сос
200 г сметана (30% масленост)
ЗА КАРАМЕЛЕНИЯ СОС
200 мл сладкарска сметана
2 ч.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
125 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
35 г масло
2 щипка сол
ЗА ДЕКОРИРАНЕ
1 пак. захарни фигурки за украса на великденски сладкиши
1 пак. цветни захарни шрифтове Dr.Oetker
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната и застелете тава с хартия за печене.
Температура на фурна с горно и долно нагряване: 180°C.
Температура на фурна с вентилатор: 160°C.
Позиция на решетката: в средата.
Приготвяне на тестото
В купа разбийте с миксер маслото до гладкост. Постепенно добавете пудрата захар и ваниловата захар, като разбърквате непрекъснато до получаване на еднородна смес. Прибавете яйцата и разбийте с миксер за около ½ минути на най-висока скорост. Смесете брашното с какаото и бакпулвера, прибавете го към получената смес и отново разбийте с миксер на средна скорост.
Прехвърлете сместа в пош с кръгъл перфориран накрайник (Ø 8-10 мм) и направете първите 12 сладки във формата на яйце върху хартията за печене. Печете 10 минути. Пригответе и останалите 12 сладки по същия начин.
Извадете тавата от фурната, издърпайте сладките с хартията за печене върху решетка и ги оставете да изстинат. След като са охладени напълно, ги обърнете наобратно - с основата нагоре.
Приготвяне на карамеления сос
Карамелизирайте захарта и ванилената захар в тенджера на силен до среден огън. Свалете съда от котлона. Добавете останалата сметана, върнете тенджерата на котлона и оставете да къкри, като разбърквате, докато се получи кремообразна смес. Добавете маслото и солта и разбъркайте, докато се разтворят. Смесете 2 с.л. бита сметана с нишестето, добавете ги към получената смес, разбъркайте хубаво и оставете сместа да заври отново.
Приготвяне на крема
Смесете крема сиренето и 30 грама карамелен сос. Разбийте сметана на твърд сняг в продължение на 5 минути. Добавете я постепенно към крема сиренето и бъркайте внимателно до получаване на хомогенна смес. Напълнете крема в пош с кръгъл накрайник (Ø 8-10 mm) и нарисувайте елипси с крема по края на 12 от сладките. В центъра на всяко кръгче сложете по 1 супена лъжица карамелен сос и след това поставете втората сладка върху първата. Останалото количество карамелен сос може да затворите в стъклен съд, да приберете в хладилник и да използвате отново.
Декориране
Украсете горната страна на сладките със захарните декорации и шрифтове. Сглобете двете части непосредствено преди сервиране.
Козуначен венец с пълнеж от орехи и нуга
И ако все пак сте почитатели на класиката, тази рецепта за козуначен венец с пълнеж от орехи и нуга е точно за вас. Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
75 г краве масло
500 г пшенично брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
1 ч.л. сол
100 г захар
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 ч.л. кардамон (смлян)
0,5 ч.л. канела (смляна)
1 бр. яйца
2 бр. жълтъци
ЗА ПЛЪНКАТА
200 г лешникова нуга (или кувертюр)
60 г краве масло (меко)
50 г захар
2 бр. белтъка
200 г орехи (смлени)
ЗА ГЛАЗУРА
2 с.л. сладко (от кайсии)
2 с.л. Вода
Начин на приготвяне:
За тестото
Загрейте млякото и в него разтопете маслото. Разбъркайте старателно брашното и маята в купа. Добавете останалите съставки и топлата млечно-маслена смес и разбъркайте всичко с миксер (куки за тесто) за кратко на най-ниската степен, след това на най-високата за около 5 минути, за да се образува гладко тесто.
Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато видимо увеличи обема си. Постелете тава с хартия за печене.
За плънката
Нарежете нугата на много малки кубчета. Смесете маслото, захарта, белтъка и орехите в купа и разбийте с миксер до кремообразна маса.
Сплитане на венеца
Разточете тестото върху леко набрашнена работна повърхност на правоъгълник (60х35 см). Върху него разпределете равномерно ореховата смес и я поръсете с кубчетата нуга.
Навийте тестото от дългата страна и го разрежете на две половини по дължина. Завийте двете нишки тесто една около друга и оформете ринг с дупка по средата. Внимателно прищипете краищата един в друг.
Загрейте фурната предварително на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C с вентилатор. Изчакайте тестото да втаса за още половин час в тавата, след което изпечете за 40 минути. Сложете козуначения венец заедно с хартията за печене върху кухненска решетка да изстине.
За намазване
Смесете сладкото с водата в малка тенджера и оставете да заври за кратко. Намажете козунака с топлата плодова смес, изчакайте да изстине и поднесете.
*
Докато се подготвяме за този специален повод, ние често търсим нови начини да направим празника още по-приятен. Когато става въпрос за боядисване на яйца, изборът на правилните материали е от решаващо значение. Препоръчваме използването на висококачествени бои като тези на Dr. Oetker, тъй като те осигуряват последователни и живи цветове всеки път.
Като следвате нашите съвети за боядисване на яйца и печене на лакомства, можете да създадете незабравим празник, който ще остави приятелите и семейството ви очаровани. Честит Великден!
1 | 0 |