9 факта за кафето, които ще ви изненадат

9 факта за кафето, които ще ви изненадат
Pexels

Ако си мислите, че кафето е най-популярната напитка по света, всъщност грешите. Докато мнозина предпочитат кафето като начин за събуждане, най-консумираната напитка в света, след водата, е чаят. Това е само един интересен факт за кафето, но има още много изненадващи неща, които може да ви накарат да погледнете на кафето си малко по-различно.

1. Приемът на болкоуспокояващи с кафе подобрява неговата ефикасност

Ако някога сте успели да предотвратите главоболие с чаша кафе, сте използвали кофеина като ефективно болкоуспокояващо, нещо, което правят и фармацевтичните компании. Ако забележите съставките на популярните болкоуспокояващи, много от тях може да имат кофеин като съставка, тъй като той повишава ефикасността на тези лекарства с до 40%.

2. Финландия е страната, която консумира най-много кафе в света

Бразилия е най-големият производител на кафе в света, следвана от Виетнам и Индия. Но що се отнася до потреблението, Финландия е най-големият потребител на кафе в света, като повечето финландци консумират 12,5 кг кафе всеки годишно. Единствената друга нация, която консумира повече от 10 кг кафе на година, е Швеция.

3. Кафето е много древно и е открито от кози

Легендата разказва, че етиопски пастир на кози, на име Калди, открил кафето, когато козите му яли горски плодове от дървото и не спели през нощта. Калди разказал това на игумена на местния манастир, който също открил енергийните свойства и така се появява легендата за кафето и неговото отглеждане. В исторически план отглеждането и търговията с кафе започват на Арабския полуостров някъде през 15-ти век.

4. Мнозина се опитвали да забранят кафето, но не успели

Много лидери са се опитвали да забранят кафето много пъти. Това се случвало през 16-ти век в Мека, а също и в Италия, но винаги имало някой на власт, който обичал кафето твърде много, за да бъде забранено. Швеция също се опитала да го забрани през 18-ти век, но отново не се получило.

5. Можете да предозирате с кофеин

Предозирането с кофеин е много, много рядко, но е възможно, ако се консумират твърде много кофеинови напитки за кратък период. Става въпрос за кофеин, еквивалентен на 30 чаши кафе. Въпреки това, повече от 400 mg кофеин може да причини нервност, безсъние и дори раздразнителност. 

6. Най-скъпото кафе в света идва от изпражнения

Най-скъпото кафе в света, Kopi Luwak, идва от кафеени зърна, извлечени от изпражненията на азиатска палмова цибетка в Индонезия. Животното предава частично усвоените и донякъде ферментирали зърна в изпражненията си, които след това се събират, измиват, изпичат и смилат.

7. Пиенето на кафе може да удължи живота ви

Някога кафето било в списъка на канцерогените и се смятало, че причинява рак. Днес проучванията доказват, че хората с умерена консумация на кафе, 1-4 чаши на ден, са склонни да имат по-дълъг живот. Има също 8-15% намаление на риска от смърт и други проучвания, които доказват, че пиещите кафе имат по-добро сърдечно-съдово здраве.

8. В мляното кафе има буболечки

Всички храни, които консумираме, е разрешено от повечето хранителни агенции, включително FDA, да имат определени дефекти. Според правилника на FDA кафето на прах може да съдържа 10 mg части от насекоми или дори животински изпражнения или косми. 

9. Кафето може да намали размера на гърдите ви

Ако искате да намалите размера на гърдите си, кафето или по-скоро кофеинът в него може да е правилният начин. Ново проучване показва, че кофеинът може да намали размера на гърдите при жените и колкото повече кафе се консумира, толкова по-силен е ефектът. Но това е вярно само ако имате специфичен ген за това, така че само определени жени могат да се възползват от тази неочаквана полза.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay