Има ли водата срок на годност?

Има ли водата срок на годност?

Колко често се забелязвали срока на годност на бутилките си с вода? Има доста марки, които са започнали да отпечатват тази дата и проучвания показват, че това може да бъде малко подвеждащо за клиентите. Този етикет ни кара да се питаме дали водата наистина е безопасна след изтичане срока на годност. 

Според проучвания е установено, че чешмяната вода е безопасна за консумация, ако се съхранява правилно в продължение на 6 месеца. Въпреки това, естествено газираната вода с времето се дегазира, тъй като газовете във водата започват да се изпаряват, което води до по-странен вкус. Обикновената вода от чешмата също може да започне да има вкус на престояла вода след известно време, тъй като въглеродният диоксид във въздуха се смесва с водата, намалявайки нивата на кислород и оставяйки я с леко кисел послевкус.

Въпреки неприятния вкус както на обикновена, така и на газирана вода, когато престоят повече, водите се считат за безопасни за пиене до 6 месеца. Всичко, което трябва да направите, за да поддържате водата здравословна и годна за пиене поне 6 месеца, е да я съхранявате на студено, сухо, тъмно място с отлична хигиена.

Препоръчително е да не се пие вода от пластмасови бутилки за вода, ако са престоели над шест месеца. Известно е, че пластмасата освобождава BPA (бисфенол) и други химикали, които замърсяват водата, което я прави вредна. Редовната консумация на вода от пластмасови бутилки може да доведе до видимо влошаване на здравето, причинявайки здравословни проблеми на червата, а също така понижава имунитета.

Правилното съхранение на бутилираната вода е изключително необходимо, тъй като може да предотврати много странични ефекти, причинени от небрежно съхранение, като гадене, повръщане и др. Една от най-честите грешки, които допускаме при съхранението на вода, е да я държим в топла среда. Топлината кара пластмасата да отделя токсини във водата, които са вредни за консумация.

Съхраняването й на хладно и сухо място обаче може да задържи негативните странични ефекти на разстояние за по-дълъг период от време. Също се препоръчва водата да се пази от всякакви химикали, и дори от почистващите препарати за вашия дом. Ако все пак усетите странен вкус на водата, или я преварете преди да я пиете, или я изхвърлете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay