Да кажете ли „Да“ и на фамилията му?

Да кажете ли „Да“ и на фамилията му?

Да кажете ли „Да“ и на фамилията му?

Жените, които са склонни без проблем да сменят фамилията с тази на мъжа си след сватбата са по – неамбициозни и слабо компетентни, твърди скорошното проучване публикувано в Globe and Mail.

 

Дилемата дали да запазиш името, с което си се родила непокътнато, тормози не една и две дами по целия свят.

 

Защо трябва да приемеш неговата фамилия - въпрос на традиция или глупава саможертва от страна на нежния пол?

 

Проучването показва, че жените, които решават да променят името си са по-възрастни, биха искали да имат повече деца и са възпитавани в консервативни семейни ценности. Тези жени изглежда имат по-слаба работна етика, съгласни са да работят по-малко часове на седмица, но и да печелят много по-малко пари от онези, които заявяват, че не биха сменили моминското си име.

 

Много съвременни дами защитават правото си да запазят името си именно от професионална гледна точка.

Да си представим следния сценарий :

Ще наречем примерната си героиня Мария Тошева- млада, преуспяваща жена, наложила се в бранша си и известна с името си ( доктор, адвокат, актриса, певица, спортистка и др.). Появява се Г -н Иванов, в когото Мария се влюбва, за когото Мария се омъжва и се превръща в г-жа Мария Иванова. Защо, на кого е необходимо тя да бъде Иванова и не е ли твърде остаряло правило, за да се гледа с лошо око на противното?

 

Може на пръв прочит да звучи глупаво, но дори всезнаещият Google няма как да знае, че Мария Иванова е същата онази Мария Тошева, за която има публикации и хиляди мнения във форуми за това колко всеотдаен лекар е д-р Тошева или колко добър адвокат е Мария Тошева.

 

Сякаш успехите на Тошева изчезват в момента, в който тя се превърне в Иванова.

 

Не казвам, че това е някакво необратимо събитие или неразрешима драма. Просто ние жените също имаме право да работим за име, което после да работи за нас. И не, това не ни прави злобни феминистки, нито болни кариеристки, прави ни съвременни и здраво мислещи дами с качества и хъс да не бъдат просто поредната г-жа Иванова.

 

Някои дами пък смятат, че смяната на името не би бил никакъв проблем, тъй като те ще продължават да работят все така усилено за това, което искат да постигнат и смяната на фамилията на табелката в офиса ще бъде просто като ново заглавие на нова глава от книгата на живота им.

 

Компромисен вариант също не липсва и това е да сложите тире след вашата фамилия и да добавите тази на съпруга си. Важно е да знаете, че не сте длъжни да го правите, изборът е ваш и ако искате да си останете Георгиева, Стефанова или Петрова, както пише в акта ви за раждане, то "Да"- то, което ще кажете на сватбата си, не означава непременно "Да" и на неговата фамилия.

4 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 09.11.2010|02:24
Изчерпателно и прекрасно:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay