Да спестяваме... може да се окаже възможно

Изпитание на волята

Да спестяваме... може да се окаже възможно

Спестяването си е цяло изкуство. Историята помни десетина пъти, в които се опитах да го овладея, но уви - неуспешно. "Ах, какви обувки. Само този път ще се поглезя, а от другата заплата ще спестявам!", но "този път" всъщност се превръща във всеки път и така до безкрай.

 

Наскоро обаче мисълта за летния бриз, безумно готините партита и авантюристичните приключения, които предстоят, "атакува" крехкото ми момичешко съзнание. "Money, money, money” ще са ми нужни, за да си направя лятото такова, каквото искам да бъде, така че - ще се спестява!

 

Замислих се сериозно колко силно го искам. Извадих лист и химикал и започнах да правя прости сметки, за да установя точната цифра, която автоматично от портфейла да минава в "сейфа" /гардеробът, под възглавницата и всички други алтернативи/. Най-добрият начин за спестяване е, когато се сдобиете с пари, незабавно да си отделяте съответната сума, която повече не се пипа. Никакви дрехи, чанти, козметика, глезотии... тези пари са определени за специална кауза. Дори да сте го закъсали много, опитайте се да живеете известно време по-скромно.

 

Важна е мотивацията. Когато я има, всичко върви гладко. При липсата ѝ, добрите намерения се превръщат в неизпълнени намерения, затова при всяка проява на желание да отворя "сейфа", се досещам защо да НЕ го правя. Желанието "умира", а парите продължават да "живеят" непокътнати.

 

Започването на "Акция Спестяване" е и изпитание на духа. За хората като мен, които обичат да бъдат предизвиквани /макар и в случая от себе си/ това преживяване носи със себе си една определена емоция. Да видиш до къде можеш да стигнеш, да провериш дали ти стиска да постигнеш своето. Надявам се да стигна до края, но това само времето ще го покаже.

 

7 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay