Дефинирайте точно правилата на екипа

Написаните правила

Дефинирайте точно правилата на екипа

Офисът е като втори дом за повечето от нас. Толкова много време прекарваме с колегите си, че е крайно необходимо да имаме добри отношения с тях, защото в противен случай ще бъдем подложени на тежък стрес.

 

Когато един екип работи заедно, често се установява набор от правила за съвместна работа. Обикновено това са неписани закони за начина, по който е най-добре да се вършат нещата, както и как не бива да се постъпва. Правилата обхващат различни сфери от работния процес като точност, оползотворяване на времето, качество на изпълнение и др.

 

Случва се на някого да липсва усет или социални умения, за да се ориентира в ситуацията и да спазва тези неофициални правила. Това може да доведе до поведение, което вреди на екипната работа или по някакъв начин пречи на останалите членове на екипа да свършат своите задължения.

 

Появи ли се подобен конфликт, най-добрият начин за решаването му е да се дефинират точно неписаните правила. Ако се формулират ясно и всички колеги са съгласни с тях, може дори да се напишат някъде. Списъкът, който стои на стената ежедневно, ще бъде спазен много по-лесно. Естествено, че ще има несъгласни с досегашния ред - при това положение се провежда обсъждане на проблемните точки. Така ще стане ясно на членовете на екипа, че установеният стандарт важи с еднаква сила за всички. Чрез обсъждане може да се стигне и до нови идеи за изпълнение на задълженията, което от своя страна ще подобри екипната работа.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay