Добра стратегия ли е честата смяна на работата?

Най-добрият служител е непостоянният

Добра стратегия ли е честата смяна на работата?

Дали е добра стратегия да си сменяме често работното място? Има ли позитивна страна на подобно поведение, което иначе е възприето като непостоянно и несериозно?

 

Общото схващане е, че е най-добре да се задържим на дадена работа поне за 2 години. Така са ни учили нас поне. Опитът и практиката са оставили впечатлението, че честата смяна на работното място си е чисто убийство на кариерата.

 

Идеята е, че колкото повече седиш на едно място, толкова по-надежден ставаш за ръководството. Което от своя страна увеличава шансовете за успех при търсенето на нова работа. Прието е, че честата смяна на работата ни прави да изглеждаме несериозни.

 

Колко е вредно за нас, наистина - да не се задържаме в един офис дълго време? Има ли някаква полза, която може да извлечем от местенето насам натам? Ще се опитаме да разберем дали редовната подмяна на работодатели има преимущества, правилният и погрешният начин да го направим и общо взето, ще се опитаме да сложим позитивна нотка, така че следващият път като си търсите работа да не изглежда зле.

 

Променящата се среда

Всички сме свидетели на това колко драматично се променят динамиките в бизнес средите в последно време. Отминаха годините, в които веднага след университета отиваме да работим в компания, в която оставаме до пенсиониране.

 

Проучване сочи, че хората под 30-годишна възраст сменят работата си на всяка година и половина.

 

Не е учудващо. Все по-често служителите спират да се чувстват достатъчно мотивирани, за да останат на дадено място. Лоялността се е изместила от традиционния си център и вече тя не значи: да вложиш време и да "изплатиш дълговете си", а е по-скоро предоставяне на измерима стойност, която после да бъде възнаградена.

 

Корпоративната култура също се промени и служителите отговарят на промените по начин, който да има смисъл за тях самите.

 

Смяната на работата като наш актив

На теория звучи като противоречие, но в днешно време някои експерти твърдят, че има доста преимущества в смяната на работното място и то не само за служителя.

 

От една страна разнообразието в работата може да помогне на онези, които тепърва встъпват в този свят да разберат с какво наистина им се занимава. Нека бъдем честни: никой психологически тест или изкусен служител от Човешки ресурси не може да се сравни с истинския, практически опит.

Някои дори смятат, че местенето от работа на работа е пътят към стабилна кариера в бъдеще. Реално погледнато е почти невъзможно да си намериш мястото и идеалната за теб работа от първия опит, без дори  да проучиш всички възможности.

Освен това, когато си сменяме често работата, респективно сменяме средата и колегите си, което ни прави много по-адаптивни в различни среди и сред различни хора. Трупаме разнообразни умения и затвърждаваме старите си. Дори с всяко напускане и постъпване да не меним професията си, то със сигурност ни се изменят поне малко отговорностите и задълженията.

 

Какъв ефект би имало върху представянето и изпълнението на работата ни честата й смяна?

Някои от мненията са, че би имало много добър ефект и че тези, които сменят често работното си място са едни от най-добрите служители, защото те нямат друг избор освен да показват добри резултати и то бързо. 

 

Първо: защото ако искаш скоро да напускаш - не можеш да си позволиш нещо лошо в резюмето, препоръките или трудовата книжа и от друга страна, защото когато постъпиш на нова работа, не си с утвърдени позиции и трябва да се доказваш.

 

Преимущества, обаче, има не само за служителя. Всеки път, когато един човек се мести от компания на компания като пчела събираща цветен прашец... той споделя информацията с новия си работодател всеки път, когато стъпи на борда.

Нагледен пример за това е, когато малка фирма наеме човек, който идва от по-голяма компания. Служителят си идва зареден с корпоративна политика, процедури и куп добри практики.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay