Как да се справяме с негативните личности

Хората могат да бъдат разделени на два типа. Такива, които винаги подхождат с усмивка и положителна нагласа към нещата и такива, които са вечно намръщени и настроени за най-лошото. Ако усещате, че принадлежите към първия тип, но често сте заобиколени от намусени създания, значи може би се нуждаете от няколко съвета за правилен подход към тях.

 

  • Не влизайте в спор с негативни хора

Този тип личности вероятно имат свое собствено мнение за нещата и нямат желание да го променят. Обикновено те в никакъв случай не приемат градивна критика и лесно се дразнят, когато някой изказва различно от тяхното мнение. Единственото, което можете да извлечете от кавга с такъв човек е много неприятни емоции и лошо настроение.

  • Поставете границите

Изкажете своето мнение и дайте ясно да се разбере какво бихте толерирали и кое смятате за прекалено. Вие имате своето лично пространство и е ваше право да го защитавате. Покажете на негативната личност, че в никакъв случай няма да търпите лошо или пренебрежително отношение. Ако не го направите рискувате да ви сметнат за по-слаб духом и да се опитат да ви налагат чуждо мнение.

 

  • Предложете помощ

Някой хора използват непрестанното мърморене като вик за помощ. Те се нуждаят от внимание и от човек, който да ги изслуша. Точно вие можете да се окажете този душевен "отдушник" като просто ги попитате "Как си?'' или "Има ли нещо, което мога да направя за теб?". Тези на пръв поглед обикновени въпроси могат да накарат събеседника ви да се почувства облекчен, защото някой го е грижа за емоционалното му състояние.

 

  • Наблягайте на позитивните разговори и похвали

Негативно настроените хора не са просто критични към останалите, но и към самите себе си. Те нямат добро мнение за личните си качества и се нуждаят от страничен човек, който да им покаже, че притежават и похвални страни. Замислете се в какво е добър вашият враждебен приятел и му го кажете. Дори да ви отвърне, че не е така, той ще се почувства добре оценен и удовлетворен.

 

  • Избягвайте ги

Ако по никакъв начин не можете да се справите с тези хора, просто стойте далеч от тях. Когато ги игнорирате, те няма да имат друг избор и ще "атакуват" някой друг. Така ще се отървете и от психическия тормоз, който ви налагат.

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay