Минен инженер, шивач или спасител от удавяне, а след това - президент на Съединените щати

Президентите на САЩ преди Белия дом

Минен инженер, шивач или спасител от удавяне, а след това - президент на Съединените щати

Всеки започва своята кариера от някъде и с различна скорост върви по пътя си, в стремеж да надскочи стартовата позиция, а често и стартовата професия. Това важи за всички знаменитости, милионери, нобелови лауреати, дори и за президентите на САЩ.

Ето откъде да тръгнали деветима от тях, преди да стигнат до Белия дом:

 

Джордж Вашингтон

Преди да стане първият президент на Съединените щати, Джордж Вашингтон е бил топограф. По това време топографите са измервали земята, въздушното пространство и водата, обяснявали са си кое на какво прилича и доколко е там и после са превръщали тези факти в легални документи. През 1749 г. Вашингтон дори е бил официален топограф за страната, което му позволило да се сдобие с първото си парче земя в Западна Вирджиния.

 

Джон Адамс

Вторият президент на САЩ имал конфликтен характер, който често пъти се оказвал недостатък в политическата му кариера. В младежките си години обаче, Адамс е бил по-неуверен. Имал колебания за бъдещето си, но в крайна сметка се е спрял на правото и през 1758 вече бил легитимен адвокат на 23 години.

 

Томас Джеферсън

В началото на професионалния си път, третият американски президент е бил момче за всичко. Развивайки се, той е изучавал история, наука, математика, метафизика и философия, в допълнение към няколкото чужди езика. В резултат на това  Томас Джеферсън  е признат за градинар, политически лидер, архитект, археолог, палеонтолог, музикант и изобретател. Той също така е основателят на Университета на Вирджиния.

 

Ейбрахам Линкълн

След кратка кариера на собственик на смесен магазин през 1832 г., 16-ият президент на Щатите е бил пощальон за района, в който живеел. След като прочел втория том от четирите тома на "Коментари за правото на Англия" от сър Уилям Блекстоун Линкълн се вдъхновил да следва право, а след това се превръща в един от най-успешните адвокати за своето време. Приет е в гилдията през 1837 г.

 

Андрю Джонсън  

Преди кариерата си в политиката, Андрю е работил като чирак-шивач за майка си, още от най-ранни  младежки години. След като напуснал стажантската позиция, той   си намерил работа като шивач в Южна Каролина, по-късно и в Тенеси. Избран е за 17-ти президент на Съединените щати през 1865 г.

 

Джеймс Гарфийлд 

 20-тият президент на Съединените щати се е впуснал в областта на образованието, преди да се добере до  вторият най-кратък президентски мандат през 1881 г. Той бил свещеник в продължение на една година към Християнска църква, но решил да се пробва като директор на гимназията в Ню Йорк. След като друг кандидат заел поста, Гарфийлд станал преподавател по  класически езици.

 

Хърбърт Хувър

Хувър е завършил висшето си образование през 1895 г. с диплома за геолог. Работил е по специалността си и като минен инженер в Западна Австралия през 1897 г., където са търсили злато. Оженил се е за любовта си от университета и заедно са заминали за Китай, където той работи за частна корпорация, като инженер. По време на въстанието Боксер жена му е работила в местната болница, а Хувър ръководил изграждането на барикадите и веднъж дори рискувал живота си, за да спаси група китайски деца.

 

Роналд Рейгън
Преди да встъпи в длъжност като 40-ия президент на САЩ през 1981 година
, Роналд Рейгън е бил актьор и това е широкоизвестен факт. Той е участвал в над 50 филма, бил е председател на Гилдията на актьорите и говорител на General Electric, което се явява първият му политически ангажимент. Подписал е договора си с "Уорнър Брадърс" през 1937 г. Първият му професионален стаж обаче е 10 години по-рано, през 1927 г., когато едва 16-годишен Рейгън започва работа като спасител, задържа се на тази работа цели седем години и според някои твърдения спасява 77 човека от удавяне.


Барак Обама
Настоящият лидер на САЩ е сменил няколко работни места, преди да бъде избран за първия афроамерикански президент през 2008 г. След като е завършил политология през 1983 г., той е
ръководил проект за развитие на местна църковна структура, обхващаща осем католически епархии. През 1988 Обама е приет Право в Харвард. По време на втората година от следването си е избран за президент на университетското списание Harvard Law Review - това е първият случай, в който афроамериканец заема тази позиция и пресата обръща голямо внимание на този факт. По време на летните месеци работи в правни кантори, а през 1992 г. започва да преподава конституционно право в Чикагския университет.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay