Разсейването през работно време усилва продуктивността

Разсейвате се, за да сте продуктивни!

Разсейването през работно време усилва продуктивността

Да правиш нещо, различно от задължението, винаги изглежда по-сладко. Разглеждането на отвличащи вниманието сайтове например, е чудесен начин за бягство от затвора... работата. За щастие ново изследване показва, че не е нито престъпно, нито вредно за работния процес.

 

Учените от университета в Копенхаген успяват да докажат, че губенето на време в интернет всъщност може да бъде ключово за продукцията. "Браво!", ще възкликнат някои, и с право.

 

Както знаем, за да изгоним изкушенията, трябва да им се порадваме първо. Ако сме на работа и се въздържаме от поглед към любимите сайтове, то ефективността на труда ни намалява.

 

Доказателството: Учените приканват участниците в изследването да следят хора, подаващи си топки, и да отчитат броя на подаванията. Първо обаче им е показано нещо по-интересно, което грабва вниманието. Едната група с участниците гледа забавно видео на екрана, а другата съобщение, на което пише, че ако натиснат определен бутон, ще се покаже забавно видео, но не трябва да го правят.

 

В продължение на 10 минути хората от втората група слушат смеха на тези от първата, а след това всички участници започват да броят подаванията. Интересен е резултатът - тези, които не са гледали забавното видео, направили много повече грешки от тези, които са се позабавлявали от сърце.

 

Изглежда, че когато хората не могат да си доставят удоволствието да се посмеят, те се разсейват от желанието да го направят. Оттам се поражда и трудността да се концентрират върху дадената задача.

 

В заключение ще обобщим, че да се разсейваш от задълженията си за кратко е полезно, та дори препоръчително. Естествено винаги трябва да се внимава с продължителността, както знаем приятното време минава скорострелно.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay