С чаша кафе против стреса на работното място - добре за жените, лошо за мъжете

С чаша кафе против стреса на работното място

С чаша кафе против стреса на работното място - добре за жените, лошо за мъжете

Кафето е нещо, без което едва ли бихме могли да оцелеем през работната седмица. Оказва се обаче, че ароматната напитка има по-благотворно въздействие върху представителките на нежния пол, що се отнася до справянето в стресови ситуации. 

 

Д-р Линдзи Сейнт Клеър, която е психолог и преподавател в университета в Бристол, изследва 64 мъже и жени на възраст около 22 години. Участниците били разпределени по двойки от един и същ пол. Всяка двойка трябвало да извърши определен брой задачи - да нареди пъзели, да реши задачи, целящи да проверят паметта на участниците, както и да се включи в дискусии, свързани със задачите им. Единият човек от екипа трябвало да изпие кафе без, а другият - с високо съдържание на кофеин.

 

Учените установили, че представянето на мъжете на тестовете за проверка на паметта се влошавали след изпиването на чашата кафе с кофеин. Освен това те се нуждаели от 20 секунди повече, за да наредят пъзлите спрямо тези, които пиели кафе без кофеин, а жените нареждали пъзлите със 100 секунди по-бързо.

 

Обяснението на специалистите е, че показателите на жените по отношение на стресовите ситуации са по-високи и поради тази причина кофеинът, който помага за отделянето на допамин в кръвта, оказва благотворно влияние.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay