Пълнена пуйка за Коледа

Пълнена пуйка за Коледа
Canva

Обикновено си похапваме свински пържоли или капама по време на коледните празници. Все пак киселото зеле е традиционно за нашата трапеза. Но днес ще ви предложим класическа рецепта за пълнена пуйка, подходяща за Коледа:

Необходими продукти

  • 1 цяла пуйка (около 4-5 кг)
  • 200 г масло
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 стръка целина, нарязани на ситно
  • 2 моркова, нарязани на ситно
  • 2 ябълки, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 чаши галета
  • 1/2 чаша нарязани орехи
  • 1/2 чаша стафиди
  • 1 ч.л. сушен розмарин
  • 1 ч.л. сушен мащерка
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 яйца
  • 1/2 чаша бульон (пилешки или зеленчуков)
  • Масло за намазване на пуйката

Начин на приготвяне

Подготовка на пуйката:

Загрейте фурната на 180°C. Изплакнете пуйката добре и я подсушете с кухненска хартия. Намажете я обилно с масло отвътре и отвън. Подправете със сол и черен пипер.

Приготвяне на плънката:

В голям тиган разтопете половината от маслото. Добавете лука, целината и морковите и ги задушете до омекване. Добавете ябълките и гответе още 5 минути. Смесете задушените зеленчуци с галетата, орехите, стафидите, розмарина, мащерката, солта и черния пипер. Разбъркайте добре. В отделна купа разбийте яйцата и добавете към сместа. Накрая добавете бульона и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

Пълнене на пуйката:

Напълнете пуйката с приготвената плънка. Затворете отвора с клечки за зъби или зашийте с конец. Поставете пуйката в тава за печене и намажете с останалото масло.

Печене:

Изпечете пуйката в предварително загрятата фурна за около 3-4 часа, като проверявате температурата вътрешно с термометър. Пуйката трябва да достигне вътрешна температура от 75°C. По време на печенето поливайте пуйката със соковете от тавата на всеки 30 минути, за да запазите сочността.

Сервиране:

След като пуйката е готова, оставете я да почине за около 20 минути преди рязане. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно. Сервирайте пуйката с гарнитура по избор, като картофено пюре, печени зеленчуци или зеле.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay