Обикновено си похапваме свински пържоли или капама по време на коледните празници. Все пак киселото зеле е традиционно за нашата трапеза. Но днес ще ви предложим класическа рецепта за пълнена пуйка, подходяща за Коледа:
Необходими продукти
- 1 цяла пуйка (около 4-5 кг)
- 200 г масло
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 моркова, нарязани на ситно
- 2 ябълки, обелени и нарязани на кубчета
- 2 чаши галета
- 1/2 чаша нарязани орехи
- 1/2 чаша стафиди
- 1 ч.л. сушен розмарин
- 1 ч.л. сушен мащерка
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 яйца
- 1/2 чаша бульон (пилешки или зеленчуков)
- Масло за намазване на пуйката
Начин на приготвяне
Подготовка на пуйката:
Загрейте фурната на 180°C. Изплакнете пуйката добре и я подсушете с кухненска хартия. Намажете я обилно с масло отвътре и отвън. Подправете със сол и черен пипер.
Приготвяне на плънката:
В голям тиган разтопете половината от маслото. Добавете лука, целината и морковите и ги задушете до омекване. Добавете ябълките и гответе още 5 минути. Смесете задушените зеленчуци с галетата, орехите, стафидите, розмарина, мащерката, солта и черния пипер. Разбъркайте добре. В отделна купа разбийте яйцата и добавете към сместа. Накрая добавете бульона и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Пълнене на пуйката:
Напълнете пуйката с приготвената плънка. Затворете отвора с клечки за зъби или зашийте с конец. Поставете пуйката в тава за печене и намажете с останалото масло.
Печене:
Изпечете пуйката в предварително загрятата фурна за около 3-4 часа, като проверявате температурата вътрешно с термометър. Пуйката трябва да достигне вътрешна температура от 75°C. По време на печенето поливайте пуйката със соковете от тавата на всеки 30 минути, за да запазите сочността.
Сервиране:
След като пуйката е готова, оставете я да почине за около 20 минути преди рязане. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно. Сервирайте пуйката с гарнитура по избор, като картофено пюре, печени зеленчуци или зеле.
0 | 0 |