Не семейството, а приятелите са ключът към щастието!

Не семейството, а приятелите са ключът към щастието!

Всъщност хората могат да бъдат по-щастливи да се събират с приятелите си, вместо да прекарват време със семейството си, предполага изследване, проведено от професора по психология Нейтън Хъдсън. 

Изследването на Хъдсън установява, че хората се чувстват по-щастливи, докато са с приятелите си, отколкото с половинката си или с децата си. Всъщност общуването с половинката показва най-малкото щастие сред тези три групи, разкрива проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology.

Хъдсън обаче подчертава, че откритието има повече общо с дейността, отколкото с човека, с когото е споделено. Това е така, защото хората са склонни да прекарват повече време в приятни занимания с приятели, отколкото с членове на семейството, които понякога се оказват заедно, изпълнявайки неприятни задачи като домакинска работа. 

Повече от 400 участници в проучването били помолени да се замислят за различни спомени, които имат със своите приятели или семейство - да идентифицират дейността - и да оценят емоциите, които свързват с тези преживявания. Всяка емоция била оценена от 0 (почти никога) до 6 (почти винаги). А самите емоции са щастие, удовлетвореност и т.н. 

Тази информация и други отговори за това как се чувстват участниците в изследването по различно време позволяват на Хъдсън и неговите съавтори, Ричард Е Лукас и Брент Донълан, да изчислят нивата на щастие с приятелите и семейството. И Лукас, и Донълан са от Мичиганския държавен университет.

Дейностите, които хората най-често извършват, докато са с половинките си, включват общуване, релакс и хранене. Хората са склонни да правят подобни неща и когато са с приятелите си.

Те просто правят много повече от тези приятни задачи, докато се мотаят с приятелите си и много по-малко домакинска работа, установи проучването. 

Прекарването на време с децата също означава повече време за правене на неща, които носят негативни емоции, като например домакинска работа и пътуване до работното място.

Въпреки това, дейността, която се среща най-често - грижи за децата - се гледа положително. И като цяло хората съобщават, че чувстват сходни нива на благосъстояние, докато са в присъствието на приятели, партньори и деца, като самата дейност не се взима предвид. 

"Важно е да създадете възможности за положителни преживявания с половинките си и децата - и наистина да се наслаждавате психически на тези моменти", казва Хъдсън.

"За разлика от това семейните отношения, които не включват нищо освен домакинска работа и грижи за деца, не предсказват много щастие", добавя Хъдсън. (ANI)

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay