Недостатъците на някои популярни еко продукти и с какво да ги заместите

Недостатъците на някои популярни еко продукти и с какво да ги заместите

Екосъобразният начин на живот е лайфстайл, към който се стремят все повече хора в днешно време. Имайки предвид нивата на замърсяване на Световния океан и природата като цяло тази стъпка е повече от необходима. Тоновете пластмаса, които се изливат всекидневно от всяко едно домакинство по света са чудовищни и тази порочна практика трябва да спре или поне да се сведе до минимум.

Истината е, че има толкова много начини да помогнем в борбата срещу замърсяването на природата. Първата стъпка би била да намалим консумацията си на пластмаса, доколкото е възможно или поне да избираме опаковки с номера 1, 2, 4 и 5, които са годни за рециклиране.

От разделно събиране на отпадъците до подмяна на всички пластмасови изделия с екосъобразни, има десетки начини да спестим малко замърсяване на природата. Напоследък на пазара се появиха доста еко заместители на широко използвани от човечеството продукти и уреди, които в оригиналния си вид са произведени от материали, пагубни за природата. И в стремежа си да започнем да живеем екосъобразно започваме да купуваме тези продукти без да помислим какви биха били техните недостатъци и дали наистина си заслужава инвестиция в тях... защото обикновено са в пъти по-скъпи от стандартните им версии.

И докато някои от тези артикули наистина вършат добра работа, то други са чист маркетингов трик, който ви кара да харчите пари. Днес ще ви разкажем за някои такива продукти, както и с какво можете да ги заместите.

Първият ни избор са продуктите от бамбук

Идеята за такива изделия е чудесна, тъй като бамбукът е биоразградим и не отавя дълготрайна следа в природата. Също така бамбукът се възобновява изключително бързо и практически е невъзможно да останем без бамбук на Земята. Но истината за тези продукти е, че не винаги са това, което сме очаквали.

Съдове за хранене от бамбук

Тези продукти са предпочитани от родителите с малки деца, заради лекотата им и невъзможността за счупване. Отделно от това те са (уж) биоразградими и след време не биха замърсили природата. Но това, което малко хора знаят е, че тези съдове са изградени от бамбукови нишки, като за стабилното им прикрепяне една към друга се употребяват силни лепила. Те са токсични и в допир с топла или мазна храна отделят вредни съставки в храната. Следователно не са съвсем безопасни и за природата.

Съветваме ви да заложите на детски съдове за хранене от висококачествен силикон, който се износва много трудно и ще можете д използвате продуктите в дъгосрочен план.

Бамбукова четка за зъби

Идеята отново е чудесна, поради предимствата на бамбука, които вече споменахме. Но недостатъкът на тези четки е, че се произвеждат от много меки влакна и не почистват зъбите съвсем добре. Заради нестабилността си, те бързо се огъват и не успяват да достигнат до труднодостъпните места. Освен това влагата много бързо попива в четката и предизвиква неприятна миризма.

Ако все пак не искате да се откажете от бамбуковата четка за зъби можете да заложите на такава с пластмасова глава, тъй като при тези модели влакънцата са по-твърди. Друг вариант е просто да инвестирате в електрическа четка за зъби, на която да подменяте само главите след време.

Производителите отдавна са измислили и екосъобразни козметични аксесоари като многократни клечки за уши и преизползваеми тампончета за сваляне на грим.

Относно тампончетата...

Колкото и да ни се искаше да ни харесат, те някак не успяват да свършат работата, за която са предназначени. Абсорбират твърде много от почистващия продукт и трудно почистват лицето. Също така наслояванията от грим по тях се отстраняват изключително трудно, а непрекъснатата влага е предпоставка за образуването и задържането на множество бактерии, които след това отиват право на лицата ни.

За да си спестите излишни нерви заложете на продукти с маслена текстура, който отстранява грима без да са ви необходими помощни средства. Единственото, което ще ви трябва са малки количества от продукта и собствените ви ръце. След изразходване на продукта можете да почистите опаковката и да я поставите в контейнера за рециклиране.

Многократна клечка за уши

Тази опция не ни се струва никак хигиенична и практична, особено когато на пазара се предлагат клечки, изработени от бамбук или дори хартия. Те са напълно биоразградими и обикновено се предлагат в опаковки от рециклируема пластмаса.

Вие употреявате ли еко продукти и какви са вашите отзиви за тях?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay