Обективът, който създава фантазии

Повечето хора познават Димитър Христов покрай работата му като художник и фотограф, тъй като в блога си публикува само своите лични проекти

<p>Днес ще ви запознаем с повече подробности около фотографиите и скиците на Димитър Христов - 54ka, някои от които можете <a href="http://jenite.bg/%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B8_l.g_i.233910.html" target="_blank">да видите в нашата галерия</a>. Те са <a href="http://jenite.bg/%D0%90%D1%80%D1%82/%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%A8%D0%B0%D1%83_l.a_c.93069_i.156911.html" target="_blank">мистични, понякога мрачни</a>. И определено може да се каже, че обективът му създава фантазии.</p>

Днес ще ви запознаем с повече подробности около фотографиите и скиците на Димитър Христов - 54ka, някои от които можете да видите в нашата галерия. Те са мистични, понякога мрачни. И определено може да се каже, че обективът му създава фантазии.

Мотори, коне, маски, латекс. Това са само някои от акцентите в изкуството на един човек. Името Димитър Христов обикновено се крие зад абревиатурата 54ka - псевдоним без специална символика, който всъщност означава "Печка”. Прякорът на Димитър по наследство.

Повечето хора го познават покрай работата му като художник и фотограф, тъй като в блога си 54ka.org публикува само своите лични проекти. Той разказва, че истинската му стихия и професия е графичният и уеб дизайн. С колкото и безсмислено начинание да се заеме, на финала разбира, че е имало смисъл.

Проявява творчески интереси в много посоки, но само някои успяват да задържат вниманието му и им се посвещава задълбочено. Мечтае да обикаля света и да документира дивите коне. Към момента дори има издадена книга с фотографии на тези животни - ”Конете”. Днес ще ви запознаем с повече подробности около фотографиите и скиците му, някои от които можете да видите в нашата галерия. Те са мистични, понякога мрачни. И определено може да се каже, че обективът му създава фантазии.

Как започна да се занимаваш със снимане на коне? Къде се крие тайната за уцелването на перфектния миг?
Напълно случайно направих първите си кадри на коне и усещането беше неописуемо. Изглежда, следвайки правилото, че няма случайни неща, 10 години по-късно аз продължавам да снимам тези великолепни създания и да им се възхищавам. 

Да уловиш точния момент наистина е предизвикателство и е свързано с много наблюдаване и изучаване на поведението им. Когато имам тази възможност, прекарвам много часове в запознаване с обекта си. Защото искам животното да изглежда естествено, а аз да заснема точно това, което е най-характерно за него. В това отношение този тип фотография не се различава съществено от портретната фотография на хора.

Обективът, който създава фантазии

Повечето коне, подобно на хората, обичат да позират, проявяват любопитство към това, което се случва и сякаш разбират перфектно какво искаш от тях. Това е част от работата ми, която наистина ми е трудно да обясня с думи. Всъщност така се зароди идеята за продължението на проекта "Конете - зад кадър" след отпечатването на албума "Конете". В тази част се стремя да покажа как се реализира един кадър, да документирам работния процес с неговите интересни, забавни и дори опасни моменти.

Физическата подготовка при подобно снимане е не по-малко важна от познаването и правилното боравене с техниката. Няма как да бъде постигнат добър кадър, ако човек не е готов да даде максимума от себе си. Изисква се издръжливост и търпение.

Обективът, който създава фантазии

А моторите естественото, "технологично” продължение на конете ли се явяват?
Символиката, която съдържат, е много близка - свобода и сила. Всъщност това не са ли онези две неща, към които всички се стремим? В комбинация звучат твърде идеално и трудно постижимо, но все пак ни привличат неудържимо и инстинктивно ги търсим наоколо и у себе си.

Това е една от темите, която тепърва смятам да развивам и имам още много работа по този личен проект. Един от "моторджийските" ми кадри влезе в селекцията на National Geographic, което за мен бе една осъществена мечта.

Обективът, който създава фантазии

Имаш редица tutorial-и на своята страница. Защо учиш другите да правят това, в което си добър?
Привърженик съм на свободното споделяне на опит и знания. Когато аз започнах да се занимавам с фотография, някои наши популярни фотографи ми казваха, че не биха могли да ми дадат насоки, защото материята е много сложна. 

Е, да, сложна е, но и с необятни възможности за разбиране и интерпретация. Понякога ентусиазмът трябва просто да се окуражи и резултатите рано или късно ще са налице. Ако моите туториали успеят да вдъхновят и провокират дори един човек, това означава, че има смисъл от тях. А аз срещам такива хора и това ме прави много щастлив.

Обективът, който създава фантазии

Освен с фотографии, се занимаваш и с графика. Настроението ли обуславя желанието ти за занимания в различните области от изкуството?
За мен интересът към фотографията се зароди като заместител на това, което обичам да правя - да рисувам. Старая се, въпреки ограниченото време, с което разполагам, да не се откъсвам от основата.

Албумът "Конете" за моя радост предизвиква сериозен интерес. Вече може да се намери и под формата на електронна книга, а скоро предстои и излизането му в англоезична версия. 

Имам и още един проект - "Scetchbook". За него все още търся финансиране за реализиране на печатно издание. Радва ме фактът, че хората проявяват интерес и към тази част от работата ми и вярвам, че скоро и този албум ще стане реалност.

Оползотворявам всяка свободна минута от ежедневието с нещо креативно и различно. Смятам, че човек не трябва да се ограничава в опитите си да експерементира и да търси различни изразни средства. Освен фотографии и графики, в блога си публикувам и маски, които също са мое дело и са изцяло ръчна изработка.

Обективът, който създава фантазии

Графиките ти са предимно на еротична тематика. Какво е отношението ти към актовата фотография?
Смятам, че каквито и да са изразните средства, тази тема следва да бъде третирана елегантно и поднесена с вкус. Независимо от жанра, в който твори, авторът не трябва да напуска границите на естетичното.

Имаш разработени wallpaper-и за различни устройства. Има ли пазар у нас за подобно "мобилно” изкуство?
Пазар за каквото и да било изкуство у нас е една химера. Но благодарение на интернет, редица ограничения се преодоляват. Самите тапети съм качил в сайта си с възможност за свободно споделяне с некомерсиална цел. 

Можеш ли да ни разкажеш малко повече за концепцията на снимките от серията "Dolls”, "Wonderland”, "Latex” и "World E-Motion”?
Фотосесиите "Dolls”, "Wonderland” и "Latex” са съвместен проект с екстравагантната дизайнерка на облекла Мира Бъчварова. Костюмите, които Мира прави, са вдъхновяващи и на мен лично много ми допадат. Това ме провокира да подходя по визуално коренно различен начин от стандартната модна фотография. Да фотографирам и пресъздам изкуството на Мира, подчертавайки приказния и нереален момент по начина, по който аз го виждам, беше предизвикателство за мен.

От съвместната ни работа се получи един различен и интересен проект. Проект, породен от любопитството. Запитахме се, какво би се получило, когато двама автори с различни изразни средства и подход трябва да постигнат един визуален резултат?

686803 Обективът, който създава фантазии

Смятам, че снимките са еднозначен отговор на този въпрос - получава се нещо различно! Получи се нещо, което публиката хареса, а някои от кадрите намериха място между страниците на престижни международни списания. Това е най-голямата оценка, която можеше да получим за работата си.

Проектът "World E-Motion” е танцов спектакъл, който беше представен в САЩ. Първоначално кадрите трябваше да послужат за изработване на промо-плакат за шоуто. След презентирането на примерните варианти, продуцентите останаха впечатлени и ми осигуриха неограничен достъп и свобода да снимам по своя начин подготовката на спектакъла с една задача - да уловя духа на композицията - невероятна еферия от музика,танц, мистика и нежност.

Предизвикателството да претвориш такава богата палитра от движения и емоции в статични изображения бе неописуемо, поглъщащо и ... трудно начинание. Но работата с толкова голям екип от професионални танцьори и хореографа Асен Павлов беше истинско удоволствие. Финално постерите към спектакъла обособиха своеобразна изложба в Silver Dollar City - Брансън, Мисури.

Можете да разгледате всички прекрасни изображения, създадени от 54ka, на неговия сайт.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Не е посочен 01.11.2012|16:22
Всичко ми хареса, и сайтът е много приятен, ще си сваля нещичко и аз:) Поздравления за интересния човек, който ни представихте!
19
Не е посочен 01.11.2012|15:23
Много интерсни фотоси!
18
Не е посочен 01.11.2012|15:06
Ужасно красиви снимки! впечатлена съм!
17
Не е посочен 01.11.2012|14:54
Много красиво изглеждат тези снимки!
16
Не е посочен 01.11.2012|10:40
Като гледам тези снимки на мен няма да ми създадат фантазии , а по-скоро кошмари.
15
Не е посочен 31.10.2012|19:51
Въпросът не е проста да пипнеш една снимка, а и да знаеш как. Определено доста добре му се получават нещата, макар като цяло да са доста призрачни.
14
Не е посочен 31.10.2012|13:56
Много красиви снимки1 Харесват ми!
13
Не е посочен 31.10.2012|13:50
Ами добър е! Обединява по доста интересен начин фотографското и изобразителното изкуство.
12
Не е посочен 31.10.2012|13:45
нещо не ми се нравят
11
Не е посочен 31.10.2012|13:42
Чак пък. Напротив, няма толкова игра на фотошопа толкова, а има игра на светлината също.
10
Не е посочен 31.10.2012|13:40
"А моторите естественото, "технологично” продължение на конете ли се явяват? Символиката, която съдържат, е много близка - свобода и сила. Всъщност това не са ли онези две неща, към които всички се стремим?" - Определени са! Аз поне много се стремя към тях!!
9
Не е посочен 31.10.2012|13:40
Професионално изпълнение. Особено кончетата. Момента е хванеш тяхната свобода! :)
8
Не е посочен 31.10.2012|13:39
Страхотна работа! Браво! Ще видя довечера блога му от вкъщи.
7
Не е посочен 31.10.2012|13:38
От това, което виждам Митака май много си пада по коне и жени:) Все диви неща бе! :)
6
Не е посочен 31.10.2012|13:19
Обективите създават не само фантазии но и страхотии. Лейди Гага е добър пример в това отношение.
5
Не е посочен 31.10.2012|13:11
Фотосите наистина са мистични, но в тях има и голяма доза негативизъм, предпочитам по-реалните фотоси, но определено си личи, че човекът е професионалист.
4
Не е посочен 31.10.2012|13:07
Колко здраво само е игра фотошопа в цялото това нещо. Аз обичам изчистените неща, без намеса от професионалните програми :)
3
Не е посочен 31.10.2012|12:36
Наистина повечето сякаш са мрачни и мистични и носят едно студена емоция, но безспорно всичките са много добри и направени с вкус и професионализъм.
2
Не е посочен 31.10.2012|12:17
Прекалено са наситени за моя вкус!
1
Не е посочен 31.10.2012|12:10
Неми допадат тия фотоси
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара