Помощ, трябва ми подарък!

Бързо решение в най-напрегнатия момент

Помощ, трябва ми подарък!

Колко често ви се случва да свършите парите преди заплата, а едновременно с това да наближават важни празници – Коледа, 14-ти февруари, годишнина от сватбата, рожден ден на любимия човек? Можем ли да си позволим да пропуснем тези важни моменти, и най-вече – да си позволим да не зарадваме най-близките си хора?

Ако сте изпадали в такава ситуация, не се тревожете – случвало се е почти на всеки! Може и да ви се стори нестандартно, но нерядко в такива моменти решението, което избират мнозина, са т.нар. "бързи кредити".

"Наблюденията ни и нашият опит на пазара сочат, че желанието да зарадваш с подарък близките си е една от сравнително честите причини, поради която се търсят бързи кредити", коментира Светломира Янкова, маркетинг директор на една от най-големите компании в бранша – ПРОФИ КРЕДИТ България.

"Правим ежегодни проучвания в страните, в които компанията ни е представена, и те показват нагласата на голяма част от потребителите да се възползват от подобен тип финансиране, за да направят подарък по повод на някой празник. За Коледа например подаръците са най-вече за децата. Сравнението с другите страни, за които имаме данни – Полша, Чехия и Словакия, сочи, че макар и с по-малки финансови възможности, българите винаги се стремят да зарадват най-близките си", посочва още Янкова.

"Бързите кредити" се отпускат в рамките на часове, дори и минути, като плюсът е, че документацията е сведена до минимум. За сравнение, който се е сблъсквал с кандидатстването за заем от банка, знае колко документи, удостоверения и служебни бележки трябва да представи. Разбира се, това не означава, че "бързите кредити" имат само предимства. Трябва да внимавате изключително много, когато ги вземате, защото поемате същите отговорности и задължения по изплащането им, както и за банковите кредити.

При бързите кредити имате и същите права, както ако вземете заем от банка (към момента това важи само за заемите над 400 лева): можете да се откажете от кредита в 14-дневен срок, без за това да дължите каквито и да е неустойки и дори обяснение на кредитното дружество, можете предсрочно да погасите заема и т.н.

Характерни за този тип кредити са минимумът документация (най-често се отпуска само срещу лична карта), бързата процедура и фактът, че не се налага да доказвате доходите си, да имате обезпечение или да посочвате гаранти, но същевременно лихвите им надвишават значително тези, които предлагат банките. Затова е задължително предварително да обърнете внимание какъв ще бъде годишният процент на разходите (ГПР), годишният лихвен процент (ГЛП), периодът на погасяване и размерът на месечната вноска.

Според представителите на бранша, причината да се вземат повече бързи заеми във връзка с празниците и за осигуряване на подаръци е и фактът, че потребителите са по-информирани за тази съществуваща възможност. Те предпочитат да се възползват от нея, а не да изчакват дълго, за да съберат необходимите им суми. Така все повече хора не се колебаят да купят подарък или да организират романтична изненада за най-близките си хора именно по този начин. Разбира се, важно е предварително всеки добре да е преценил възможностите си да изплаща кредита, който взема, и да осъзнава ясно отговорността, която поема с вземането му.

Какви подаръци се купуват с кредити? Отговорът е – най-различни. За всеки разбирането за подарък е индивидуално, като се започне от нова придобивка като електроника (смартфон, лаптоп, таблет и др.), парфюм, козметика, или дреха, мине се през ваучери за различни СПА процедури или екстремни изживявания, до романтични пътувания и почивки.

Какъв е доходът на клиентите, които вземат бърз кредит? Наблюденията сочат, че това са както хора с по-ниски доходи, като и такива, които имат добри финансови възможности. Те използват бързите кредити за неотложни финансови нужди, като добре са преценили цената на този финансов ресурс и ползата, която ще имат от това да го получат бързо и без бюрократични усложнения.

Що се отнася до възрастта на клиентите, по данни на ПРОФИ КРЕДИТ България, най-активната част са във възрастовата група между 25 и 45 г. Делът им към края на 2013 г. надхвърля 50%, докато този на клиентите над 50-55 г. е значително по-нисък. "С течение на времето се наблюдава ясно изместване в посока надолу на средната възраст на потребителите, които кандидатстват за заем в нашата компания. Тенденцията е към дружеството да се обръщат все по-млади хора на възраст под 30 г. и да намалява делът на тези над 50 г. Това се дължи на факта, че се повишават нуждите на по-младите хора за парични средства и склонността им да задоволяват нуждите си чрез подобен тип небанкови заеми, както и че това са клиенти, които са по-информирани чрез интернет – основен комуникационен канал за компанията", коментира още Светломира Янкова.

А ако си задавате въпроса кой по-често прибягва до кредити – жените или мъжете, ето и отговора: "Независимо, че като цяло има равнопоставеност между двата пола в броя кандидатствания, вътре в отделните възрастови групи се наблюдават определени различия. При клиентите на възраст до 30-34 г. интересът към продуктите на ПРОФИ КРЕДИТ България е значително по-висок при мъжете, отколкото при жените. При клиентите над 45 г. тази зависимост се обръща", посочва Янкова.

Независимо обаче от причината, ако сте решили да вземете бърз кредит, експертите съветват: преценете добре възможностите си да изплащате заема, защото понякога, улисани в еуфорията на празниците и в желанието си да направите оригинален подарък, може и да направите по-големи разходи от предварително планираните. Затова от полза е да си поставите таван на харчовете, който в никакъв случай да не надвишавате.

А що се касае до подаръците, не трябва да забравяте няколко важни неща:

Независимо дали смятате някоя дата за празник, или не, вашата половинка може да има друго мнение по въпроса. Например – не пропускайте да я изненадате за 14 февруари, без значение дали вие лично зачитате го отбелязвате. А едва ли има жена, която не би се зарадвала на хубав букет, колкото и да твърди, че 8-ми март не е никакъв празник за нея!

И най-вече, помнете: човекът може и да забрави това, което сте му подарили, но никога няма да забрави начина, по който сте го накарали да се почувства. А това си заслужава всички усилия и лишения, които сте направили, за да му го осигурите!

*Информацията е предоставена от партньор на Jenite.bg

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 12.07.2014|23:51
Ето ви много готина и романтична идея за подарък - стихотворение, посветено на любимия човек.Нещо мило и от сърце и със сигурност ще трогне половинката. Който не го бива много със стиховете, в този сайт пишат много хубави http://podarak-ot-stihove.alle.bg
17
Не е посочен 06.03.2014|17:49
Честно казано много мразя да обикалям за подаръци.
16
Не е посочен 24.02.2014|15:51
О да така си е.
15
Не е посочен 18.02.2014|18:41
аз нямам вяра на бързите кредити, само скубят хората с нечовешките лихви
14
Не е посочен 17.02.2014|17:06
Без паника, винаги има решение!
13
Не е посочен 17.02.2014|16:45
Стига бе! В такава статия успяхте да направите реклама на Профи кредит ли1;))
12
Не е посочен 17.02.2014|16:26
Ние с моя приятел не си подаряваме подаръци точно за пазника, а май през останалата част от времето, между празниците
11
Не е посочен 17.02.2014|15:51
хубаво е да не се чака последния момент
10
Не е посочен 17.02.2014|15:42
Да и това е добро решение. Или пък да подпитваме деликатно.
9
Не е посочен 17.02.2014|12:57
Съветвайте се с приятели .
8
Не е посочен 14.02.2014|21:17
Не благодаря, предпочитам да купя нещо според каквато възможност имам в момента, а и е важен жеста.
7
Не е посочен 14.02.2014|18:36
ние сме се разбрали да не си подаряваме подаръци, само му честитих празника.
6
Не е посочен 14.02.2014|16:47
Според мен в такъв момент трябва да се залага на класиката - бутилка вино, шоколад, плюшени истории и т.н.
5
Не е посочен 14.02.2014|15:30
Според мен всяка двойка може да прецени с какво да зарадва половинката си според нейните лични предпочитания и дали въобще се радва на този празник.
4
Не е посочен 14.02.2014|13:32
е ако имаме нужда или някоя скъпа приятелка няма начин трябва да се бръкнем :)
3
Не е посочен 14.02.2014|13:13
Добре е,да, но знаем,че после си плащаме тройно като връщаме, което ме кара да предпочитам да взема подарък според джоба ми :)
2
Не е посочен 14.02.2014|13:07
хаха Истина е, мерси за подаръка, по-добре без подарък :)
1
Не е посочен 14.02.2014|11:52
Добра реклама, но не благодаря, това зарадване на близките после ще ни излезе през носа с тези 100% лихви, вече имам един такъв и съм наясно.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay