По-щастливи сме, когато някой друг върши домакинската работа

По-щастливи сме, когато някой друг върши домакинската работа

Ако непознат ви срещне на улицата и ви даде 50 лева, като ви помоли да си купите нещо, което ще ви направи истински щастливи, какво ще направите с парите? Повечето жени биха изхарчили парите за нова дреха или посещение на СПА център, защото това са методите, които обикновено използваме, за да се отпуснем. Вероятно никога не сте мислили за "аутсорсинг" на домашните задължения.

Но учените казват, че това е доста обещаваща инвестиция и че вековната поговорка, че парите не могат да купят щастието, не е напълно вярна. Ето как всъщност можете да си купите щастие:

Чувството, че никога нямаме достатъчно време е глобален проблем на съвременния свят. И много хора живеят под натиска на времето, което значително намалява качеството им на живот и допринася за безпокойството, нездравословните навици и развитието на безсъние.

Учените твърдят, че харченето на пари за неща, които могат да ви дадат допълнително време, може да подобри удовлетворението ви от живота и цялостното щастие. Ако все още не знаете кой избор е по-добре - да прекарвате време, за да спестите пари или да харчите пари, за да спестите време, ние вярваме, че това проучване ще ви помогне да вземете решение и да отворите портфейла си за щастие.

В началото на проучването, учените попитали участниците дали и колко често са плащали на някого да свърши домакинската работа вместо тях. И тогава тези отговори били сравнени с общото им щастие и чувство на стрес. Във всички проучвания хората са по-доволни от живота си, когато редовно харчат пари, за да избегнат неприятни ежедневни задачи и прекарват свободното си време в други дейности. Тези резултати не зависят от семейното положение, броя на децата, дохода или работното време.

След това изследователите провели експеримент, за да потвърдят резултатите. Те случайно избрали 60 възрастни и им дали $ 40, за да ги похарчат за нещо, което ще им спести време. След това им дали 40 $ , които да изхарчат за купуването на нещо. Оказало се, че хората били по-щастливи, когато "си купили време".

Но хората не са склонни да правят правилния избор в реалния живот. Проучване на 98 възрастни показа, че само 2% от тях ще използват пари, за да спестят време. Има няколко причини за това поведение. На първо място, хората вярват, че нямат достатъчно пари, за да ги харчат по такъв несериозен начин.

В други случаи хората дори могат да се чувстват виновни за "аутсорсинга" на тези задачи или не искат да изглеждат така, сякаш не могат да поддържат собствените си къщи и дворове. А понякога те просто не разбират какво губят.

Щастливи сме да ви кажем, че сега знаете поне една тайна, която може да ви направи по-щастливи. И ако искате да направите чувството за вина по-малко интензивно, опитайте се да мислите за радостта и качественото време, което това може да ви даде.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay