Порче с панделка и неразделки

„Който е казал, че щастието не може да се купи с пари, е забравил малките кученца“ - Джин Хил

Едни от най-обичаните подаръци са онези, които не стоят мирно достатъчно дълго време, за да им вържеш панделка. Животинките. Най-добрите приятели, подарени и посрещнати с много любов. Излишно е да споменавам обаче, че този тип подаръци не може да ги настаним върху нощното шкафче или в гардероба, за да им се любуваме, когато ни скимне. Трябва да ги обмислим предварително, съвсем отговорно, и ако преценим, че няма да им осигурим щастлив живот, по-добре да ги оставим за човек, който може би ще успее. 

С тази уговорка – че подаряването и сприятеляването с животно трябва да бъде обмислено много внимателно – реших да ви представя двама интересни представители на домашната фауна. Ако трябва да бъда честна, най-голямата ми слабост са кучетата. Но големите кучета, а те наистина изискват сериозни финанси, време и грижи. Докато порчетата и неразделките, за които ще ви разкажа, са сравнително по-непретенциозни любимци. 

Порче с панделка и неразделкиНапоследък порчетата се радват на все по-голяма популярност сред домашните животинки в България. Ако все още ви се струва странно, вземете предвид, че те са опитомени преди около 2 500 години. Използвали са се за преследване на Зайо и всички негови роднини и приятели, включително поровете. Всъщност, въпреки че тук го наричаме "порче", симпатичното животинче не е никакъв пор. Английското му име е "ferret”, което призхожда от латински - "дребен крадец". След малко ще видим как фретките са си заслужили такова определение, въпреки невинния си на пръв поглед вид. 


Тази година един приятел получи порче за рождения си ден. Женско, казва се Шоколад.

Шоколад е толкова сладка, че веднага ти се приисква да си я вземеш вкъщи. Само след две минути обаче разбираш – това удоволствие не е за всеки. Шоколад е много игрива, а още повече – пакостлива. Ето какво ми разказаха тя и човешкият ѝ приятел за нейния вид: 

Колко порчето мирише? 
Обикновено това е най-голямото притеснение, надвиснало като зловонен облак над слънчевата перспектива да си гледаме порче. Противно на общоприетото мнение, фретките не "смърдят на пор". Разбира се, не ухаят и на цветя, но това е, защото все пак са животни. Специфичната миризма се отстранява заедно с жлезата, която я изпуска и това неразбирателство между вас и симпатичния "смръдльо" остава в миналото. 

По-сериозен е въпросът с кастрирането на фретката. Дамата достига полова зрялост на 6 месеца и ако няма малки, а не е кастрирана, се разболява фатално. Косматият кавалер пък става агресивен. И в двата случая е по-добре да кастрирате домашния си любимец, за да му се радвате по-дълго (ако не смятате да ставате развъдник, разбира се). Ако всичко върви добре, средната продължителност на живота му е около 8 години.

Куче, котка или свракичка? 
За порчетата казват, че имат характер на куче и манталитет на котка. "Какво ще рече това?" - чудех се аз, но Шоколад ми показа. Наистина, тя спи през по-голямата част от денонощието (18 часа), само че останалото време е за игри и не приема никакъв отказ. Обръща необходимото внимание на стопанина си и очаква да ѝ се подарява същото. Ако ли не, сама си го взима. Социална като малко кученце и своенравна като пораснала котка. Не е вярно, че фретки хапят, освен ако не става въпрос за игра. Просто трябва да си вземете пухкавото топче, докато още е малко, или от някого, който го е свикнал с човешките ласки. 

Разбира се, всяко порче има собствен характер, някои са дори кротки, но като цяло не са домашният любимец, който ще можете да използвате само за гушкане. Те са постоянно в движение, заети с нещо, най-често с поредната пакост. Това им е хубавото. Хем представляват такива животни, с които можете да се забавлявате взаимно, хем не "харчат" пари и грижи, колкото кучето. 100-200 лв. годишно за ваксини и медицински нужди, средно по 1 кг. котешка храна на месец. Обичат и шоколад, но не трябва да прекаляват. По-добре им давайте съвсем малко месце за деликатес. Сравнително лесно се научават на котешка тоалетна, а с повече търпение могат да усвоят и някои кучешки команди.

Порче с панделка и неразделкиПодходящо е да настаните порчето в клетка, но тя трябва да бъде поне двуетажна, с достатъчно играчки и забавления, както и с тъмен кът за спане. Шоколад обаче няма да е щастлива, ако не прекарва поне 3 часа на ден извън клетката. Това не означава да държите порчето само на свобода. Когато не сте наоколо или спите, това не е безопасно нито за вещите ви, нито за малкия пакостник, който ще има навика да събаря неща и да поглъща каквото му падне. Дали и колко често ще го извеждате на разходка, зависи само от вас. 

Защо свракичка? Фретките обичат да си събират разни предмети и да ги трупат на скришно. Добре е да преградите по-труднодостъпните за себе си места аз апартамента, за да не се окаже търсенето на скъпото колие толкова трудно, колкото преследването на пиратско съкровище. 

Сами преценете дали порчето е подходящ любимец за вас или за човека, на когото искате да го подарите. Ако обича животните, забавленията и има чувство за хумор – отговорът е да! За всеки случай, предлагам и още един симпатичен любимец. Всъщност, той в никакъв случай не трябва да бъде само един, защото е символ на обичта, моногамията и живота по двойки. 

Преди време имах честта да познавам Ромео и Жулиета. Красиви и наистина мили. Непрекъснато се гушкаха един в друг, което е типично за представителите на род Неразделки. На английски - "lovebirds”. За съжаление, историята на папагалчетата Ромео и Жулиета беше също толкова трогателна и тъжна, колкото и на едноименните Шекспирови герои. Жулиета загина в нещастен инцидент извън клетката, а Ромео тъгува известно време, след което я последва във вечния полет. 

Порче с панделка и неразделкиХората казват, че неразделките са такива – ако едното птиче умре, другото залинява и също умира. Оказва се обаче, че това не е задължително. Неразделката е много социално същество и това, без което не може да живее, е всъщност компанията. Ако си има куче или котка, с които да се занимава, отново ще се чувства прекрасно. Порче и неразделки на едно място не съм виждала, но подозирам, че това ще бъде пълна лудница! Относно другите характеристики на "любовните птички", те са известни като най-малките папагалчета на света. Имат добри гласови данни, но вероятността да ги научите на човешки звуци е малка. 

Независимо дали ще изберете порче с цвят на шоколад, албиносче, влюбено пагалче или друго животно, в което ще се влюби неговият стопанин, важно е да запомните едно: трябва да се отнасяте отговорно към животните, не само да повтаряте колко ги обичате! 

37 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay