Йога на 4 лапи

И любимците ни могат да бъдат снимани в сложни и нестандартни пози

"Кучетата имат толкова много приятели, защото размахват опашка, вместо езика си" - неизвестен автор 

Легендите разказват, че отдавна, в началото на XX в., цяла Индия била впечатлена от голямата пластичност на едно малко кученце, което практикувало йога. Горе-долу по същото време, духовниците от Ватикана разпространявали възгледите си, че древната медитация можела да се "изроди в култ към тялото". Освен това приравняването на телесни състояния с мистицизма криело опасност от "психически смущения" и "морални извращения".

Животните винаги са били по-практични от нас в религиозно отношение и избягват както свещените войни, така и мазохистичното умуване върху абстрактни въпроси. Ако едно куче реши, че иска и може да практикува йога, Ватикана няма как да го спре. Повечето от нас обаче си мислят, че медитацията просто не е сред нещата, които домашните ни любимци ще тръгнат да правят. Че пластичните кученца се кекерчат само в легендите. 

Дан Борис си е поставил за цел да докаже обратното. Някои кучета могат да заемат далеч по-нестандартни пози от "умолявам те за храна". Да осъществяват и правилно дишане, освен лаенето по пияни клошари. Фотографът някак си успява да локализира тези единични таланти и ги превръща в носещи настроение календари. 

Йога на 4 лапиДан Борис разказва, че интересът му към косматите медитатори е започнал преди години, когато срещнал момиче на име Джой и нейния бултериер Отис. Независимо от разликите във физиологията и броя на краката им, кучето и стопанката му практикували йога заедно. Джой споделила с Дан, че в началото бултериерчето просто ѝ правело компания и ближело лицето ѝ по време на челните стойки. Малко по малко Отис започнал да имитира позите на стопанката си, докато накрая вече можел и сам да се упражнява. 

Дан така и не успял да заснеме Отис на лента, но пръчката вече била хвърлена – фотографът се вдъхновил и оттогава не спира да търси четирикраки йогини за модели. Любопитните фотоси не остават незабелязани. Календарите с тях се радват на голяма популярност в чужбина. Тази година е излязла и книга – наръчник по йога от кучета и за кучета. 


Йога на 4 лапи Йога на 4 лапи

"Първоначално двукраките йогини откривали пози като наблюдавали и имитирали движенията на животните. Сега цялата практика се е завъртяла на 360 градуса и кучетата са тези, които ни имитират! Човек може да види абсолютната радост, която изпитват към своята йога и когато се упражняват, дълбоката им концентрация се усеща" - казва Дан. - "Изцяло фокусирано внимание, освен ако не бъде отвлечено от топка или катерица". 

Ако трябва да бъда честна, нямам представа дали сладурите от фотографиите действително практикуват йога, или просто са били уловени в подходящи моменти. В едно обаче съм сигурна – това са най-симпатичните йогини на света! 

Йога на 4 лапи Йога на 4 лапи

32 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 17.11.2011|17:02
Йога всъщност е култ към цялото, а не към тялото. :) Четириногите явно също като Мадона са почитатели на динамичната ащанга йога, за това е страшно трудно да бъдат уловени в определена асана. Моята каракачанка още нищо не е прихванала, но надеждата умира последна! :)
1
Не е посочен 17.11.2011|14:58
хахах, много готино, Деси :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay