Посланието на букета и какво цвете да подарим според зодията

Посланието на букета и какво цвете да подарим според зодията
Pexels

Цветята са неизменна част от всеки празник. Тяхната нежност и благоухание са и един от многото начини да покажем обичта си към дамите на 8-и март. В цветята обаче е закодирана и символика. Стига да ги познаваме добре, можем да изберем най-подходящия букет не само според външния му вид, а и според качествата на всяко растение. Когато в миналото мъжете са желаели да изпратят скрито съобщение на своята любима, те са изпращали цвете. Причината е в езика на растенията, който е поетичен, романтичен, интересен и загадъчен.

Символ

Всеки знае, че розата е символ на любов. Всъщност това е значението и на лалето. То изразява съвършената любов, а посланието се допълва от цвета на букета. Другите пролетни цветя като виолетките, нарцисите, зюмбюлите и теменужките също имат свой "език". Виолетката показва преданост, нарцисът – уважение и почит, теменужката навява вярност и детска наивност, а зюмбюлът е символ на прелестта и очарованието на младостта. В Ориента го поднасят в знак на обич на младоженците. Типични за сезона са и божурът, игликата и невенът. Вярва се, че те пазят от лоши очи. В буквален превод името на невена е "не вехна". Божурът е смятан за цвете на щастието и дълголетието, а игликата на целомъдрието и свещените връзки. Гергината пък е изтънченост, гладиола – желание, а хризантемата – обич. С фрезията се вричаме във вярност и изразяваме чувственост.

Чувства

Въпреки че са по-скоро летни, люлякът, фрезията и магнолията все по-рано се откриват по магазините. Букет от тези цветя казва от ваше име на човека, на когото сте избрали да го подарите, че е важен за вас, а чувствата или взаимоотношенията ви са дълбоки и постоянни.

Орхидеята носи послание за близост, любов и елегантност. Друг, особено подходящ за предстоящия празник, е жасминът, който е олицетворение на добронамереност и чувственост. Гарденията, бялата лилия, кокичето, маргаритката и момината сълза пък носят чувство на непорочност, подкрепа и всеотдайност. Тези цветя символизират още красота, приятелство и магия. Лилиумът е символ на чистота, невинност и памет. Изразява също сила, величие и чест. Калата пък е олицетворение на красотата.

Израз

От значение обаче е не само видът на цветето, а и неговият цвят. Всяка багра носи собствено послание. По традиция червеното е знак на любов и страст. То съдържа магнетична сила, която тонизира нервната система и събужда емоциите. Синият цвят пък вдъхва надежда, позитивна енергия и мечти. Жълтият от своя страна гони тревогата и грижите, носи топлина и вдъхновение. С оранжевото изразяваме радост. Розовото е за преданост и обич, лилавото за възхищение, а бялото за чистота и искреност. Зеленото често се свързва само с аранжировката на букетите и често се пренебрегва, но то носи със себе си усещане за свежест и спокойствие.

Чай с жасмин за добро утро, мляко с лавандула за лека нощ

Освен израз на чувства цветята могат да се използват и с лечебна цел. Терапията с тях е позната като флоротерапия от векове и се основава на свойствата, които всяко растение притежава. В зависимост от това кои цветя използваме, те въздействат върху организма ни на физическо или енергийно ниво. Например билките, облекчаващи стреса, приемани като тинктури или чайове, успокояват нервната система. На физическо ниво действат няколко вида терапии. Като тази с маслата и мазилата за външна употреба. Те могат да се използват за лечение на рани, отпускат мускулите, лекуват акне и др. Пресни или сушени цветя се накисват в т. нар. маслоносител като зехтин, жожоба, кайсия и гроздови семена. Две лекарствени цветни масла са тези от невен и глухарче. Чудотворният мехлем от невен със свинска мас е добре познат на нашите баби, които са го използвали за лечението на повърхностни и дълбоки рани, както и на разширени вени, хемороиди и мускулни болки. Подходящ е за целулит и стрии. Друг вид терапия са чайовете и запарките. За тях трябва да се ползват сухи цветя и растителни части. Например чаша ароматен чай от жасмин рано сутринта кара човек да се чувства свеж и бодър, въпреки че това цвете не е толкова силно като кафето. Чашата мляко с лавандула преди лягане пък премахва напрежението от деня и дарява здрав сън.

Броят има значение

При избора на букет има няколко важни фактора. Дотук говорихме за вида на цветето, както и за цвета му. Символика обаче се крие и в броя. С три цветета изразяваме уважение, с пет – признание. За да покажете любовта си, трябва да сложите в букета поне 7 цветета, а за обожание броят е 9. Ако цветята са повече от 12, числото трябва да се дели на 6. Понякога обаче можем да изразим емоциите си дори само с едно единствено цвете. Поверието казва, че когато то е подарено с чисти мисли и чисти ръце, ще донесе радост и обич, независимо от избора ни.

Според зодията

Зодиите понякога също могат да влияят на предпочитанията. Ето кратък наръчник за избора на цвете според зодиакалния знак на дамата.

Овен: червени рози и гладиоли

Телец: предпочитат едрите красиви цветя, розови рози, хризантеми

Близнаци: обичат много различни цветя – белите хризантеми, розите

Рак: лилии, кали

Лъв: гладиоли, хризантеми, слънчогледи

Дева: астри, сини теменужки

Везни: розови рози, светлолилави цветя

Скорпион: божури, хризантеми

Стрелец: лалета, нарциси

Козирог: фрезии, пъстроцветни карамфили

Водолей: орхидеи, теменужки, бял люляк

Риби: кокичета, камелии, мимоза

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay