Поставете си умни цели и ще успеете

Умни цели

Поставете си умни цели и ще успеете

Каква е вашата представа за успех? Всеки човек може да дефинира какво е успешно за него самия. Но каквито и да са целите ви, поставете ги по правилен начин. Трябва да знаете накъде сте тръгнали, за да стигнете, нали така? Прочетете тези съвети и изречете на глас към какво ще се стремите оттук нататък. И действайте!


Целите трябва да бъдат:


Улегнали. Отдавна мина времето когато бяхме деца и вярвахме, че всичко е постижимо. Сега вече знаем, че може да постигнем много, но определено не и по едно и също време. Заявете честно, пред себе си – имате ли реалната възможност да сбъднете мечтата си? Ако да, то нищо не може да ви спре.

 

Мъдри. Често усещането за провал е продиктувано от невъзможността на целите, които сме си поставили. Едно е да свалите 3 килограма за един месец, съвсем друго – 10. Недейте да обричате начинанието си, преди да сте го започнали, защото това ще рефлектира върху емоционалното ви състояние. Бъдете предпазливи и здраво стъпили на земята – гонете цели само в границите на постижимото.

 

Назовани. Понякога задачите, които си поставяме, са толкова размити, че е трудно да разберем дали сме ги постигнали. Например, твърдение "ще сваля килограми" е доста неточно. По-скоро го формулирайте като : "в края на месеца аз ще бъда еди-колко си килограма" и започнете да работите по този въпрос.

 

Измерими. Всяка от нас иска да "срещне нови хора", но това е свръх амбициозно желание. Всъщност може да опитате посещение на едно обществено събитие всеки месец, на което да се запознаете с един нов човек. Това е проста и конкретна цел, чието постигане е съвсем реално.


Сега вече сте запознати с принципа за поставяне на цели – те просто трябва да бъдат умни. Остава само да нагодите тези стъпки спрямо собствените си нужди – започнете с най-дългосрочните си желания. След това се концентрирайте върху месечните, седмичните, и дори дневни цели, тъй като именно те ще ви отведат до един успешен край на годината. Зад себе си ще имате цял списък със сбъднати мечти.


Правете всичко с грижа за себе си и помнете, че целта не оправдава средствата – най-важната част от стремежа към постигане на цели е личното ви облагодетелстване от тях.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay