Причини, поради които една жена не е готова за следващо дете

Причини, поради които една жена не е готова за следващо дете

Бременността е истинско изпитание за повечето жени. От физическото неразположение и особеното отношение от страна на околните до постоянно менящите се настроения и необичайното психическо състояние, в което се намираме, то това е период от живота, който оставя трайна следа в съзнанието ни. След това идва и моментът на раждането - контракции, болка, очакване и дори доза страх. Често си казваме, че ние жените сме истински героини, преминавайки през нещо, което толкова силно повлиява както на физиката ни, така и на психиката ни. И определено е преживяване, което се помни много, много дълго.

А после? Бебето е вече тук, а ние сме изпълнени с толкова много емоции - щастливи сме, но същевременно с това се страхуваме. Престоят в болницата през първите няколко дни след раждането е много особен период, на който не всяка майка се наслаждава. А след това се прибираме у дома с малкото човече и ни обзема чувство на неизвестност, особено, ако ни е за първи път. Чудим се кое е правилно, дали подхождаме по начин, подходящ за детето - неизвестността в първите мигове насаме с бебето може да бъде много предизвикателна за всяка една майка.

Минава време и хората около вас започват да ви питат дали сте мислили за второ дете. И не, че е тяхна работа, но такива въпроси са всекидневие. Скоро се зараждат и дискусии с мъжа ви по тази тема. Оказва се обаче, че след всички преживяни емоции и трудности при появата на първото дете, голяма част от жените се страхуват отново да минат през това. Време е откровено да си поговорим за това защо една жена може би не е готова за следващо дете:

Болката

Както споменахме по-горе, болката е неизменна част от всяко едно раждане. Едва ли има жена, която някога си е представяла мащаба на болката, която ще изпита при раждане по естествен път. При секциото пък тя идва след това, в месеците, в които тялото на майката се възстановява от операцията. Да, в един момент всичко това се забравя, но има жени, които така и не се наемат да преминат през това отново.

Неизвестността

Независимо колко книги и статии сме изчели по темата за отглеждане на детето, когато прекрачим прага на дома си с бебето в ръце осъзнаваме, че за всеки реалността е различна. Постепенно започваме да се водим по детето и да отгатваме от какво има нужда то, но в самото начало сме объркани и притеснени. А чувството да не знаеш какво да направиш, когато детето ти плаче е ужасно.

Безсъние

Първите месеци от живота на бебето са съпроводени с много безсъние, заради коликите и общото му неразположение от срещата с външния свят. Този период е изключително изтощителен, както физически, така и психически, заради факт, че никога не знаете дали и кога точно ще имате възможност да си легнете.

Трудност

Каквото и да ни казват околните, родителството си е чисто предзвикателство. Периодът, в който детето все още е бебе е изпитание за всеки родител. Особено, когато ни се случва за първи път и не сме сигурни какво точно да правим, паниката ни обзема, а съветите на роднини не винаги са адекватни и ни объркват още повече. Всяко дете се ражда със свой индивидуален характер, който започва да проявява отще от първите си часове на тази Земя. А понякога справянето с малък гладен човек, на когото му се спи и не знае какво още иска е повече от трудно.

--

Децата носят истинско щастие в живота ни и дори ни превръщат в по-добра версия на нас самите. И колкото и труден да е процесът, накрая всичко си заслужава. Когато видим детската усмивка животът ни придобива още повече смисъл. И както сме ви казвали и преди, ние jenite сме силни и можем да се справим с всяко предизвикателство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay