Програмата „За жените в науката“ с поредно отличие на Годишните награди за отговорен бизнес

Президентът на Република България Румен Радев лично връчи наградата

Програмата „За жените в науката“ с поредно отличие на Годишните награди за отговорен бизнес

Програмата "За жените в науката" спечели брозово отличие в категорията "Инвеститор в знанието" на тазгодишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ. Стипендиантската инициатива на L’Oréal и ЮНЕСКО успя да пребори конкуренцията на над 20 номинирани проекта в категорията и спечели награда за поредна година след като завоюва златото през 2018. Престижното отличие бе връчено лично от Президента на РБългария Румен Радев.

Програмата „За жените в науката“ с поредно отличие на Годишните награди за отговорен бизнес

Годишните награди за отговорен бизнес за 2019 г. на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) бяха връчени на елегантна церемония вчера в столичен хотел, а сред официалните гости бяха още заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян, заместник изпълнителеният директор на Агенцията по заетостта Милена Георгиева и други.

"Това отличие е гордост за мен и за целия екип, който стои зад инициативата "За жените в науката" и я развива успешно вече 10 години в България. То е признание не само за нас, но и за огромния талант на българските жени учени. Благодарим на нашите партньори по проекта – ЮНЕСКО и Софийски университет, както и на организаторите на конкурса БФБЛ. Подобни отличия  ни  дават допълнителен стимул и вяра, че сме на прав път и има силна нужда от инициативи като "За жените в науката" – сподели Саня Бург, Директор "Корпоративни комуникации" в L’Oréal и Координатор на програмата за региона на Балканите.

Програмата „За жените в науката“ с поредно отличие на Годишните награди за отговорен бизнес

Националната стипендиантска програма "За жените в наукат а" се провежда в България за десета поредна година. Всяка година инициативата отличава три български дами за техния впечатляващ научен потенциал и устрем да променят света със силата на науката със стипедии от по 5000 евро всяка. В момента тече десетото издание на конкурса, като срокът за кандидатстване е 31 март. В България програмата се провежда в партньорство между L’Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО – България и СУ "Св. Климент Охридски”. Програмата се осъществява и с подкрепата на МОН, Министерство на културата, БАН и Столична община.

За стипендиантската програма за 2019 – 2020 г. могат да кандидатстват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой авторски научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Подробна информация за конкурса и кандидатстването е достъпна на официалния сайт на програмата.

Към момента програмата е отличила 24 българки с общ фонд над 100 000 евро, като победителките за 2020 г. ще бъдат обявени на официална церемония, на която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 29%* от учените в света са жени) и да постигне полово равенство в тази сфера. От основаването си през 1998 г. "За жените в науката" е отличила общо над 3100 жени учени в 117 държави.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay