Първа бременност? 10 неща, които трябва да знаете

Първа бременност? 10 неща, които трябва да знаете
pixabay

Бременността е странен период. Сега сте изтощени, след 5 минути сте пълни с енергия. Един ден не можете да хапнете нищо и ви се гади, не следващия ден изяждате всичко, което ви падне. 

Когато една жена забременее за първи път, не знае какво да очаква от тези 9 месеца, така че е добре да получи съвети от някъде. 

Ето 10 неща, които трябва да знаете, ако сте бременна за първи път: 

1. Бръсненето става изключително трудно 

Всяка жена, която е била бременна, знае, че бръсненето на краката става изключително трудно, когато коремчето стане по-голямо. Към края на бременността може да се определи дори като невъзможно. Ако повече жени знаят за това неудобство, могат да се замислят за лазерна епилация преди бременността. Важно е да отбележим, че лазерната епилация не е препоръчителна по време на бременност, така че този съвет важи за дамите, които планират бременност, но все още не са забременели.

2. Филърите са опасни

Ако редовно си поставяте филъри и искате да си поставите една последна инжекция преди да забременеете, с надеждата да изглеждате по-добре през следващите 9 месеца, недейте. Тъй като не са правени изследвания на филърите върху бременни жени, не е ясно точно какво действие имат. По-добре е да не рискувате и да оставите разкрасителните процедури за след като бебето се роди. 

3. Променете навиците си, свързани с храненето

Когато забременеете, тялото ви има нужда от по-големи количества витамини и минерали, като калций, фолиева киселина, протеини, желязо и други. Причината за това е, че освен необходимото количество за правилното функциониране на вашия организъм, трябва да набавяте достатъчно витамини и минерали и за бебето. 

Приемът на добавки е важен, но също така трябва да консумирате достатъчно плодове и зеленчуци. Ако плодовете не са любимото ви нещо, можете да си правите смутита. Така ще си набавяте значително количество витамини без особено много усилия. 

4. Използвайте продукти против стрии от първия ден

Повечето  жени смятат, че е необходимо да нанасят продукти против стрии чак когато коремчето започне да расте. Истината е, че трябва да подготвите кожата доста по-рано. Добре е да започнете да използвате продукти против стрии веднага щом разберете, че сте бременна. 

Макар че отново няма гаранция ще това ще предотврати появата на стрии, ще намали шансовете значително. 

5. Очите и зрението ви може да се променят

Много често се случва очите и зрението на жената да се променят по време на бременност. Скокът на хормоните причинява разместване на течности, което може временно да промени формата на роговицата и лещата, замъглявайки зрението.

Жените, които вече носят очила или контактни лещи, може да забележат, че не са толкова ефективни, колкото са били преди бременността, докато тези с добро зрение може да имат по-слабо или замъглено зрение. Сухотата на очите също е често срещана по време на бременността, което прави очите червени и раздразнени. 

6. Трябва да следите състава на продуктите, които използвате

Не е необходимо да изхвърлите всички козметични продукти, които сте използвали досега, но е важно да четете състава. Не е препоръчително да използвате продукти, съдържащи салицилова киселина, ретинол, алфа и бета хидрокси киселини и т.н. Има най-различни алтерантиви на тези съставки, така че просто ги заменете с продукти, подходящи за бременни. 

7. Трябва да избягвате определени движения

Не трябва да активирате правия си коремен мускул по време на бременност, особено когато коремът ви се разширява. Мускулите започват да се дърпат настрани около разстящото бебе така или иначе. Добре е да не подпомагате този процес. Това състояние се нарича диастаза и много жени продължават да се борят с него и след раждането. Добре е да минимизирате напрежението върху тези мускули. 

8. Носете компресионни чорапи

Изследванията показват, че почти две от всеки три жени имат леко до умерено подуване на крайниците по време на бременност, което се причинява от нарастващата матка, която оказва натиск върху вените и нарушава притока на кръв. 

Можете да носите компресионни чорапи за намаляване на подуването. 

9. Венците ви може да кървят 

Много жени се сблъскват с кървене и подуване на венците по време на бременност. Повишаването на хормоните прави венците по-чувствителни към плака и зъбен камък. Също така се възпаляват много по-лесно. 

За да избегнете тези неприятни неща, трябва да почиствате зъбите с конец редовно и да поддържате изключително висока хигиена. 

10. 4-тият триместър, за който никой не говори

През първите няколко месеца след раждането хормоните ви ще бушуват още повече и може да се почувствате напълно извън равновесие, докато се приспособявате към живота с новородено. 

Този период крие и други трудности- вагинално кървене, промени в гърдите, инконтиненция и други. 

Колкото и трудно да ви се струва всичко, през което преминавате, помнете че съвсем скоро всичко това ще бъде само спомен. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay