Гранд базарът на Истанбул

Мъжкият пазар

Мъже, мъже, мъже...не, това не е стриптийз клуб или пък футболен мач. Нито част от сънищата на някоя мръсница. Това е реалността в Истанбул. Мъжка, общителна, дори натрапчива.

 

Снимаме се пред Капалъ Чарши като туристи. Не че не сме, но неистовото махане с ръка подчертава статута ни в този кадър. Представях си нещо като огромен пазар, пълен с претрупани сергии, с минаващи хора и евтини стоки. Почти познах. Наистина е огромно. Само че прилича по-скоро на ориенталски ЦУМ.

 

Сергиите са подредени, стоката по тях – също. Цените са по договаряне и тук идва най-голямото предизвикателство. Обикновено обяснявам на търговците, че ей-там, малко по-нагоре, съм видяла същата стока, но много по-евтино. Този разговор почти винаги протича по един и същи начин и има два изхода. Купувам на определената от мен цена или продължавам нататък.

 

Ние сме пет. Високи, светли, слаби. Момичета. Продавачите отвсякъде ни канят да хвърлим по едно око – чанти, посуда, обици, локум, портмонета, наргилета, парфюми, сребро, халва, шалове, ментета... "Капалъ Чарши" трябваше да означава "Имитации и лакомства", а не "Покрит пазар".

 

Вървим по широката пътека между сергиите и като че ли сме единствените туристи. Моята фантазия с препускащи двуколки, теглени от хлапета, я няма. Май беше в Индия. Турският пазар, за съжаление, е доста цивилизован.

 

Подвиквания, подсвирквания.

"Хей, спайс гърлс" - викат ни - "Уер ар ю фром?"

Усмихваме се на асоциацията. "Бългерия".

"Ооооо комши комшииии!"...

 

Досадни са. Искам да видя точно един чифт обици. То се започва едно вадене, бутане в ръцете ми, обясняване колко добре ще ми стои нещо ужасно. И като цяло там си е доста скъпо.

 

Един турчин ме разсмива с обяснението си в любов. "Найс боди, найс боди – топ модел. Евала!". Будала. На една от нас пък ѝ казват, че прилича на Анджелина Джоли. Това име звучи страхотно с арабски акцент...

 

Приключваме пазара почти без никакви покупки. Спазарих си най-важното – магнитче за хладилник. А някой си взе локум. Забавно посещение на това подобие на софийския пазар Кирков. Само че този не беше женски, а мъжки.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay