Милано. Един ден ще живея там. Обещавам!

Милано и едно обещание

Огледах се и останах безмълвна. Не можех да повярвам, че най-сетне съм там. Толкова космополитен и в същото време толкова уютен град, в който историята и съвремието, изкуството и модата, безвремието и романтиката се преплитат в едно неделимо цяло. Един ден ще живея там! Говоря за Милано. Един град, олицетворение на всичко италианско. Един град – мечта.

 

Пренесох се в друг свят. Един по-красив свят, който не е изпълнен с падащи фасади и клатещи се плочки. С чиста съвест мога да кажа, че главната катедрала на града е най-красивата сграда, която съм виждала. 5 минути, 10... 15... половин час... не можех да спра да я съзерцавам. Проектирана така, че винаги да има какво да се добави и никога да не бъде изцяло завършена, тази сграда е въплъщение на човешката вяра, дух, сръчност, безгранично желание и най-вече – почит към миналото. Сякаш в центъра на града са издигнати вечни кули от пясък, проблясващи на слънцето, обмислени и изпипани до най-малкия детайл. Красота. Безвремие. А ние сме толкова малки. Като прашинки в историята на времето. И все пак успяваме да оставим следа.

 

И точно там. На няколко метра от катедралата се намира един от най-модерните търговски центрове в Европа. Историята и модата, католическите светии и модните икони съжителстват без еклектиката да прави неприятно впечатление. Сякаш всичко това винаги е било там, сякаш винаги ще бъде там. От бляскавите витрини любопитно надничат моделите на Versace, Dolce&Gabana, LV... Съвестта и разумът ми отслабват под влиянието на светлинките. Сякаш съм опиянена от всичката тази красота, събрана на едно място. Не може да стане по-добре.

 

Напротив, може: разходка из кварталните улички. Всяка сграда е толкова красива, че умът ми не го побира. Уютен италиански ресторант. Перфектни талиатели, червено вино, пана кота... и разбира се истинско италианско еспресо. Както се казваше в една реклама: The real Italian Espresso Experience. Идилия.

 

Бях щастлива. А не е ли това най-важното – да намерим мястото, където се чувстваме истински щастливи.

Един ден ще живея там. Обещавам.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 09.12.2010|09:10
Направо ми се прииска да замина за Милано още уикенда!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay