Човекът е човек, когато е на път. А да пътуваш и да не опиташ местните специалитети, си е почти обида за страната, в която отиваш. Дори и да не излизате от страната, има много места из България, където има задължителни-за-опитване вкусотии – като пататник в Родопите или веян паламуд по морето.
Ето няколко вкусни дестинации, които си заслужават да ги посетите дори само заради кухнята им.
Сладолед в Италия
Ако някъде ще се запознавате с миналото и настоящето на сладоледа, то няма как да е другаде освен в Италия.От есента на 2012 г. в италианското градче Анцола дел'Емилия има музей на италианския сладолед – или джелато (Gelato Museum). В него освен че можете да създадете свой вкус, можете да дегустирате различни разновидности сладолед и сорбе, както и да се заровите в историята на любимото на всички сладко изкушение.
Виенска кифла с каничка кафе
Освен от песента на група "Тангра" тази кифла може и да ви е известна от романи и разкази. Но в България не може да сте я вкусвали, дори нещо тестено да е носило това аристократично име. Истинската виенска кифла е само във Виена. Тя има свойството да се топи в устата и да е преди малко изпечена. Често е поръсена с пудра захар и може да има различни плодови пълнежи, като най-често той е ябълков. Бонус: Каничка виенско кафе.
Сладък като локум в Турция
Турция е безспорно най-доброто място, където да опитате локум във всичките му невероятни разновидности. Фактът, че има много форми, вкусове, цветове и добавки, означава, че все още там някъде стои локумче, което никога не сте опитвали. Посетете Капалъ чаршия или Египетския пазар в Истанбул или откритите пазари по морските курорти.
Хамон в Испания
Прословутата испанска шунка не е шунка изобщо, защото се прави от сурово месо, което се суши по тяхна специална рецепта. Използват се бутовете на прасето, затова може да видите магазини с провесени огромни свински прелести, от които се режат парчета и се продават. Технологията е уникална, защото това месо издържа и в жегите. Един любим десерт на испанците е пъпешът с хамон, например – парчета пъпеш, около които са увити тънки листа шунка.
Шоколад в Швейцария
Швейцария просто предразполага към нарушаване на диети, прекрачване на всякакви хранителни режими и граничещо с лудост зареждане с шоколад за вкъщи, Тук шоколадът просто е различен. Казват, че за производството на сладкото изкушение за вътрешния пазар има изисквания, които са в пъти по-строги от тези за шоколада за износ.Вие сами ще усетите разликата. Затова в презапасяването на връщане към дома има смисъл – но пазарувайте от местните супермаркети, а не от магазините за сувенири. Така ще сте сигурни, че ще отнесете у дома парченце истинска швейцарска нежност.
За още съвети, свързани с пътешествия, се присъединете към Jenite.bg във фейсбук!
2 | 0 |