5 причини да видите Куба възможно най-скоро

Страната се променя, затова трябва да я посетите възможно най-скоро

Куба е цветна, шумна и екзотична. Куба е винаги в ритъма на салса, мирише на пури и на ром. Едновременно аристократична и мизерна, предизвикваща възхищение и почуда, но в никакъв случай безразличие.

Дори и 1000 страници да изпиша за Куба, никога няма да успея да пресъздам това, което човек може да почувства, само ако отиде там и се потопи в нейната атмосфера.

Куба обаче се променя. При това по-бързо, отколкото си мислите. Отскоро на кубинците е разрешено да пътуват в чужбина.

От началото на 2014 г. официално е разрешен вносът на нови автомобили. Все повече хора пътуват и внасят западни модели в страната си (доколкото това е разрешено от държавата), в центъра на Хавана вече има няколко магазина на световни марки за дрехи – нещо нечувано за допреди няколко години. Нищо чудно скоро и заведения за бързо хранене да отворят.

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

Това, разбира се, са добри новини за кубинците, но за вас те означават само едно – трябва да видите Куба възможно най-скоро, защото скоро тя няма да е това, което е била в продължение на години.

Ето ви 5 чудесни причини да видите Куба:

Кубинските пури
Пурите са едно от първите неща, които човек си представя, когато си представи Куба. Кубинските пури са действително с най-високо качество – това е било така по времето на Хемингуей, продължава да бъде така и днес. Ако не сте запалени пушачи или пурата е прекалено тежка за вас, има няколко разновидности пурети и по-леки варианти, които можете да опитате.

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

Внимание: Не купувайте пури от хора, които ви ги предлагат на улицата – те със сигурност са фалшификати или са с много ниско качество. Пазарувайте само от държавните магазини за пури.

Ромът
Няма как Куба и пури да вървят без последната част от тази света троица – рома. Историята на повечето световноизвестни марки ром започва именно в Куба.

Преди години на острова се дестилирала т.нар. "огнена вода", която постепенно започвала да се приготвя по подобрени технологии, за да достигне чистия и наситен вкус на кубинския ром днес.

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

Ромът не е наслада само за мъже – можете да го консумирате в освежаващи коктейли. Пина Коладата, която ще пиете на острова, със сигурност е най-добрата Пина Колада, която сте пили в живота си – приготвят я с прясно кокосово мляко и пресен сок от ананас.

Музиката
Освен салсата, в Куба отвсякъде ще чувате музика в ритъма на регетон. Навсякъде ще виждате бедни, но непрестанно танцуващи и забавляващи се хора. Танцът е това, което най-бързо и непринудено сближава посетителите на страната с кубинците. Не му мислете и се впуснете в танц направо на улицата!

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

Във всяко заведение на живо свири група, като сред най-популярните мелодии са тези от филма "Буена Виста Сошъл Клуб", както и балади, посветени на Че Гевара.

Разходка с ретро такси
Това е най-честото изображение от картичките и рекламите за екскурзии в Куба – старите коли, които като по чудо все още се движат по улиците на кубинските градове. Всички са произведени преди 1959 г. и сегашният им вид е резултат от неуморните усилия на кубинците, които непрестанно могат да бъдат видени да лежат под тях и нещо да човъркат.

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

Качете се в старовремско такси и оставете на шофьора да ви разкаже всичко, което знае – за града, за страната си, за колата си. Автентично кубинско преживяване, което може скоро да се превърне в история след началото на вноса на нови коли. Цените са приемливи, а и разбира се, трябва да се пазарите.

Плажовете
Все пак не забравяйте, че се намирате на Карибите. Тук плажовете са излезли директно от мечтите ви (или от картинките, които слагате на десктопа на компютъра си). Водата е нереално синя и бистра, можете да се гмуркате сред малки рибки и корали, а пясъкът е ситен и мек като брашно.

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

Най-популярно място за плажна почивка в курортът Варадеро, където са разположени многобройни хотели и комплекси от затворен тип (едни от малкото чуждестранни инвестиции, разрешени в страната). Може да се окаже, че си имате цял божествен плаж само за вас!

Вижте и най-добрите оферти за пътуване до Куба. За още чудни дестинации станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 причини да видите Куба възможно най-скоро

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 05.03.2014|16:43
Интересна страна, с готини плажове .
14
Не е посочен 05.03.2014|16:36
Много интересно .
13
Не е посочен 05.03.2014|16:09
Това е проблем на всички.
12
Не е посочен 05.03.2014|16:09
Красиво е, но не вярвам да отида скоро.
11
Не е посочен 05.03.2014|14:50
ех толкова красиво! :) ама пари няма! :(
10
Не е посочен 05.03.2014|14:16
Едвам ме навихте! ;)
9
Не е посочен 05.03.2014|11:27
И без тях съм повече от навита! Според мен повечето хора са на това мнение.
8
Не е посочен 05.03.2014|08:10
Иска ми се, но нямам финансовата възможност да си позволя това.
7
Не е посочен 04.03.2014|17:28
Цветно и колоритно място във всяко едно отношение.
6
Не е посочен 04.03.2014|17:17
Стига ми само една, да имам възмжоността просто да отида ей така;) Куба наистина е красива страна и определено доста интересна за разглеждане и правене на хубави спомени
5
Не е посочен 04.03.2014|17:00
Единствената причина, поради която няма да я видя са финикийските знаци.
4
Не е посочен 04.03.2014|16:25
Още ли има такива коли там..?
3
Не е посочен 04.03.2014|16:09
веднага бих отишла, колко е билета?
2
Не е посочен 04.03.2014|15:46
Прекрасно интересно и много красиво.
1
Не е посочен 04.03.2014|09:41
Незабравимо преживяване ще е на кубинските плажове.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay