Детелини, бира, но и много повече

Зелена Ирландия

Репутацията на Ирландия предхожда самата нея, така че онези, които отиват за пръв път може да си мислят, че знаят какво да очакват: полета от детелини и странни местни жители. Но всъщност Ирландия е много повече от общоприетия стереотип, познат на повечето хора.

 

Най-добре пропуснете обиколката на прехвалената фабрика на "Guinness” и намерете по-добри и забавни неща, които да правите... повярвайте има.

 

Вижте нашите предложения за новаци в Ирландия:

 

Литературен Дъблин: ирландците са известни с дарбата си да говорят. Не само, че могат да приказват сладкодумно, те имат и невероятното умение да обличат думите си с мастило, на хартия. Усетете дълбоката литературна традиция на Дъблин като започнете с обиколка на университет "Тринити" и богатата му библиотека. Там ще откриете един от най-старите ръкописи – Книгата на Келс (The Book of Kells) – цветен ръкопис на латински, включващ четири евангелия на Новия завет.

 

Голуей: е град в Западна Ирландия, провинция Конахт и е идеална база за кратки пътувания до острови Аран и резервата Конемара. Но няма да ви обвиним, ако решите да не мърдате от града изобщо. Младият студентски град е много оживен и дори дъблинчани пътуват до там за шумно бягство през събота и неделя. Може и да няма много туристически забележителности, то Галуей компенсира липсата им с невероятна атмосфера. И като казваме атмосфера имаме предвид – пъбове, много пъбове.

 

Скалата Кашел: нека думата "скала" не ви заблуждава. Скалата Кашел далеч не е просто камък, а е най-посещаваният и впечатляващ замък в страната. Ослепителната крепост се издига гордо на хълм в южното ирландско графство Типърари и е обект на хиляди туристически очи, всяка година.

 

Музиката: традиционната ирландска музика, позната често като "trad” е сърцето на ирландските пъб сцени (а Гинес е душата, но за това по-късно). Дулин – малко село в графство Клер, се води центъра на ирландската музика, но живи изпълнения на зареждащ джиг и сърцераздирателни балади може да бъдат чути навсякъде из страната.

 

Островите Аран: намиращи се на разстояние от западното крайбрежие на Ирландия, три варовикови камъни са дегизирани под формата на острови Аран. Ирландският е основния говорим език там – факт, който само засилва усещането, че времето е оставило тези острови недокоснати.

 

Пътят на Великана: е нос в крайбрежната част на Антрим, Северна Ирландия. От крайбрежните скали към морето се спуска "път” от каменни колони, които са с толкова правилна форма, че изглеждат сътворени от човешка ръка. Колоните обаче са изцяло дело на природата, която е изваяла пътя от базалтови скали. Броят на колоните е около 37 000, те са предимно шестстенни, с диаметър 37-51см и височина до 6 метра. Преди около 50-60 милиона години тук изригва лава, която потича към морето. Лавата се изстудява много бързо и при втвърдяването си се начупва на правилни шестстенни огромни стълбове.

 

Перфектната халба: наливането на халба с Гинес е велико изкуство в Ирландия. Едно посещение на страната няма да е истинско и пълно, ако не пробвате поне една халба от гъстата и ароматна течност.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay