Коя жена не обича сладкото? Докато силният пол обикновено го играе "мъжкарската" и ръфа мръвки до припадък, ние без капка срам си признаваме, че обожаваме шоколад, сладолед, крем пити, торти, пасти... Ммм! Не че ще откажем ребърца, но и истински ще оценим кулинарните дестинации с апетитна захарна глазура.
Ако и вие бихте пропътували 1000 км за сладко изкушение, следващите дестинации са за вас:
Италианското джелато
Италианското джелато не е точно сладолед. То е сладоледено съвършенство. Приготвено от свежи плодове, ядки, шоколад, прясно мляко и сметана, този десерт заслужава да си купите самолетен билет още сега. Избирайте gelateria (сладоледаджийница) с голяма опашка от местни хора – кой по-добре от италианците ще знае къде е най-добрият сладолед?
Кубинският сладолед
Да, не само в Италия сладоледът е изкушение, което не трябва да се изпуска. Кубинската държавна верига за сладоледи "Копелия" е любима както на местните, така и на туристите. Само в Хавана над 30 000 души дневно хапват сладолед в "Копелия", а заведението им за сладолед в кубинската столица е едно от най-големите в света със своите 1000 места. "Копелия" има също и във Варадеро и Санта Клара.
Шоколадовите фабрики на Швейцария
Ако сте се чудили как се прави шоколадът и искате да дегустирате най-добрите му разновидности, можете да се включите в тур из някоя от швейцарските шоколадови фабрики. Изборът ви е между Alprose, Camile Bloch, Favarger, Frey, Maestrani иCailler-Nestle. Тук не само ще видите технологията, но и ще се научите да разпознавате качествения продукт. Швейцария има още едно вълнуващо предложение на тема шоколад – шоколадовия влак от Монтрьо Грюер до Брок.
Шоколадовите музеи на Южна Америка
Тъй като шоколадът и неговата основна съставка – какаото, произхождат от Централна и Южна Америка, това е най-доброто място, където да се запознаете не само с производството на шоколада, но и с отглеждането на основата му суровина – какаото. Веригата шоколадови музеи Choco Museo можете да откриете в Перу, Гватемала, Никарагуа и Доминиканската република. В която и държава да попаднете, отбийте се в Choco Museo,защото освен експонати, свързани с историята и производството на шоколад, можете да обиколите какаова плантация и сами да направите шоколад.
Каноли в Сицилия
Канолите са най-прочутото сладко изкушение от Сицилия. Тестената фунийка се пълни пред очите ви със смес от свежа рикота, мед, плодове, шоколад или шамфъстък. Най-съвършеното усещане за мекота върху езика!
Локум, баклави и локуми в Турция
Съседите ни са майстори в приготвянето на всички онези десерти, от които часове наред ти лепне на небцето. Ако сте от крайните консуматори на захарни изделия, тук ще откриете рая. Локумът в Турция е различен от кутиите "Обикновен локум", които познаваме от миналото. Пишманието, сиропираните сладкиши, тестените закуски – каквото и да опитате, няма да сгрешите!
За още идеи, свързани с местата по света, станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 | 0 |