Eдно неустоимо предложение за любителите на рибата и тези, които са нетърпеливи да усетят вкуса на лятото: пълнена сьомга, приготвена по специална рецепта на сп.Меню. Наздраве!
Необходими продукти за 8 порции:
1 прясна цяла сьомга, около 2 кг или 2 цели филета от едра риба
200 г течна сметана
2 с. л. зехтин
100 г броколи, нарязани и предварително бланширани
200 г скариди
1 голям картоф
1 белтък
3 стръка пресен лук
2 с. л. лимонов сок
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Рибата се почиства и се филетира внимателно, отделя се кожата, по желание се запазват се главата и опашката. Едното филе трябва да остане цяло.
2. Вземат се 300 г от другото филе, нарязва се на дребно и се пасира със сметаната, белтъка, 1 с. л. лимонов сок, сол и пипер.
3. Останалата част от филето се нарязва на кубчета и се запържва в зехтина, прибавят се бланшираните броколи, скаридите и пресният лук. Овкусява се със сол, лимонов сок и пипер.
4. Цялото филе се поставя в тава върху хартия за печене. Върху него се слага плънката, отгоре се намазва с получения рибен пастет. Внимава се да се запази формата на рибата.
5. Картофът се нарязва на много тънки шайби и се нарежда върху пастета, като имитира люспи на риба и се намазва със зехтин. По желание се слагат запазените глава и опашка. Рибата се пече на 180° С около 30 мин.
3 | 0 |