5 знаменитости, които живеят с аутизъм

Синдромът на Аспергер е високофункционално разстройство на развитието, което е част от аутистичния спектър. Симптомите, като затруднено социално взаимодействие, повтарящи се поведения и проблеми при установяване на зрителен контакт, варират значително сред засегнатите индивиди. Болестта на Аспергер може да остане неразпозната, докато дете или възрастен не започне да изпитва затруднения в училище, на работа или в друга социална среда. Но Аспергер често дава и уникални подаръци. Някои от най-вдъхновяващите и влиятелни хора, които познаваме и обичаме, имат Аспергер. Ето 5 известни личности, живеещи с тази диагноза.

Сиа

Сиа разкрива, че има аутизъм през 2023 г. "В продължение на 45 години бях като не на мястото си. И едва през последните две години станах напълно себе си.", сподели певицата на "Chandelier" в епизод на "Rob Has a Podcast". 47-годишната Сиа не споделя кога точно е била диагностицирана.

Уентуърт Милър

За актьора от "Бягство от затвора" Уентуърт Милър престоят под карантина, по време на пандемията, доведе до диагноза аутизъм. Милър, който разкри диагнозата си в Instagram, казва, че това е "шок, но не и изненада".

"Това беше дълъг процес с недостатъци, който се нуждаеше от актуализиране. Аз съм мъж на средна възраст. Не съм 5-годишно", казва той. Но в същото време Милър признава, че "достъпът до диагноза е привилегия, на която мнозина не се радват".

Сюзън Бойл

Шотландската певица е диагностицирана със синдрома на Аспергер през 2012 г., след като в детството ѝ е поставена погрешна диагноза за мозъчно увреждане. Бойл се прочува, когато се появява в телевизионната програма Britain's Got Talent с изпълнението на песента "Имах една мечта" от мюзикъла "Клетниците" .

Тим Бъртън

Като дете режисьорът често избира самотни дейности като рисуване и гледане на филми. Бъртън казва, че се идентифицира като аутист, защото споделя толкова много общи личностни черти с други с тази диагноза. Повечето от общността на аутистите подкрепят възрастни, които като Бъртън са се диагностицирали сами.

Кортни Лав

Кариерата на Кортни Лав като певица и актриса и бракът ѝ с вокалиста на Nirvana Кърт Кобейн й спечелиха място сред елита на Холивуд. Певицата разкри, че е била диагностицирана с лека форма на аутизъм на 9-годишна възраст в биографията си "Кортни Лав: Истинската история".

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay