5 предмета, използвани в кралските церемонии и символиката зад тях

Както добре знаем, церемонията по кралското наследяване е наистина свещена за кралското семейство. Ключов елемент в нея са предмети, които носят силна символика през вековете. По време на погребението на кралица Елизабет II и коронацията на крал Чарлз III в Уестминстърското абатство са представени ритуали, докато Обединеното кралство скърби за своята кралица и се готви да помаже новия монарх като даден от Бога владетел на кралството и глава на Англиканската църква.

Представяме ви тези така ценни, кралски предмети и символиката зад тях:

Коронационна лъжица

Най-старата вещ от коронационните ритуали е коронационната лъжица от 12 век. Използва се за помазване на новия монарх със свето масло, като по този начин той се свързва с Божия дух и ги прави непобедими. Ритуалът произхожда от корените на саксонските вождове, които са били помазани с масло от рог, подобно на ритуала, описан в Стария завет в Книгата на царете за помазване на цар Соломон. Актът на освещаването се смята за толкова свещен, че е единствената част от церемонията по коронясването на Елизабет II, скрита от камерите.

Причината, поради която лъжицата е много по-стара от всички останали елементи на коронационните регалии е доста мрачна: монархията е временно премахната по време на английските граждански войни. След като крал Чарлз I е обезглавен, коронационните предмети биват претопени, за да се направят монети, а скъпоценните камъни са продадени. Лъжицата бива пощадена, купена за 16 шилинга от г-н Кинерсли, който отговаря за гардероба на Чарлз I. Той връща лъжицата, когато Чарлз II е коронясан за крал по време на английската реставрация.

Имперската държавна корона

Имперската държавна корона, която беше изложена върху ковчега на кралица Елизабет II, е предназначена за коронацията на крал Джордж VI през 1937 г. Това е короната, която монархът носи, когато напуска Уестминстърското абатство след церемонията по коронясването и тази, използвана при церемониални поводи като държавното откриване на парламента. Подобно на короната на Свети Едуард, тя се сътои от арки, които образуват кръст над главата на суверена. Това отразява идеята, че никой няма власт над вас освен Бог. Вие не сте подчинени на папата или друг крал, на когото бихте се заклели във вярност.

Кралица Елизабет II нарича короната "тромава" по време на интервю за BBC и наистина има защо: нейните 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда, четири рубина и 269 перли са доста голям товар за носене. При това тя тежи цял килограм.

Короната на Св. Едуард

Короната на Св. Едуард е направена през 1661 г. за Чарлз II, за да замени короната, претопена от парламентаристите. Оригиналът е носен от Едуард Изповедника и се счита за свята реликва след канонизирането му през 1161 г. Тя е повредена през 1671 г., когато парламентаристът Томас Блъд я сплесква с чук и я скрива под наметалото си, за да я открадне. По-късно той е помилван и короната връща първоначалния си блясък.

Скиптър на суверена с кръст

Скиптърът е част от дългогодишната традиция на жезъла като символ на служба. Можете да го видите в древноегипетски рисунки и персийски релефни резби. На церемонията по коронясването епископът на Кентърбъри връчва скиптъра на новия монарх и казва: "Получете жезъла на справедливостта и милостта. Бъди толкова милостив, че да не бъдеш твърде небрежен; така изпълнявайте справедливостта, че да не забравяте милостта. Наказвайте нечестивите, защитавайте и ценете справедливите и водете хората си по пътя, по който трябва да вървят."

Кълбото на суверена

Кълбото, покрито с кръст, е християнски символ на власт от Средновековието. То беше изложено върху ковчега на кралица Елизабет II. Кълбото, което монархът носи, символизира християнски суверенитет и след Реформацията, неговото лидерство в англиканската църква. Кълбото на суверена е направено от свещено злато със скъпоценни ленти, разделящи се на три части, представляващи трите известни континента по време на създаването му.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay