Историята на Грейс Кели, която прекара целия си живот в златна клетка

Историята на Грейс Кели, която прекара целия си живот в златна клетка

Има легенда, че Шарл дьо Гол е обмислял да завладее Монако, но променил мнението си, защото знаел, че няма да бъде по-популярен от Грейс Кели. Невероятният живот на тази успешна актриса, а по-късно и принцеса, бил като в приказка и все още вдъхновява хората по целия свят.

Ние решихме да припомним историята на тази красива жена...

Грозно пате

Грейс израства в семейство, което строго налага добрите нрави. В младостта си майка й била успешен модел, а по-късно става известен треньор. Баща й е бил в строителния бизнес и също е бил спортист - бил е троен олимпийски шампион по гребане. Грейс била доста по-различна от останалата част от семейството си. За разлика от 2-те си сестри и брат си, тя била срамежлива, малко грозновата и пълничка. Затова нейните родители честно смятали, че е грозно патенце и че никога няма да си намери добър съпруг. Възлагали по-големи надежди на другите си деца. 

Когато бъдещата звезда не успяла да вземе изпитите си в колежа, родителите й били убедени, че не бива да очакват нещо от нея. Но тя казала, че иска да посещава Американската академия за драматично изкуство и въпреки че баща й в началото е бил против това решение, той се съгласил с него по-късно. Чичото на Грейс й помогнал да влезе в Академията.

Определена да стане звезда

Важно е да се отбележи, че в определен момент 18-годишната Грейс се превърнала в красиво момиче, така че когато отишла в Ню Йорк, тази висока блондинка отишла в агенция за модели, за да стане фотомодел. Много скоро след това агенти от различни списания започнали да я дебнат и да я канят на фотосесии.

В същото време Грейс имала прослушвания за много роли в различни пиеси и дори успяла да получи роля на Бродуей. След 2 години, на 20-годишна възраст, тя е поканена да участва във филм. Разбира се, известни режисьори бързо забелязали актрисата и я поканили да участва в техните проекти.

За ролята си в Могамбо Грейс била номинирана за Оскар за най-добра поддържаща актриса. Но тя всъщност спечелила наградата си една година по-късно - за ролята си в "Странно момиче".

Около това време Грейс Кели била забелязана от легендарния режисьор Алфред Хичкок и тя се появила в 3 от неговите проекти, 2 от които, Заден прозорец и Dial M for Murder, се считат за най-добрите от неговите произведения.

Филмовата кариера на Грейс Кели била доста кратка - продължила само 4 години, от 1952 до 1956 г. Въпреки това Американският филмов институт включи актрисата на 13-ото място в списъка им с най-големите филмови звезди на всички времена, който включва 50 легенди на Холивуд.

Съдбоносна среща, която променя всичко

Грейс се срещна с Рание III, принц на Монако, в Кан по време на филмов фестивал. Били планирали заедно да направят фотосесия, която според някои хора актрисата се опитвала да избегне заради пълния си график.
Всъщност изглеждало, че всичко е против срещата им в този ден. И Грейс, и принцът, били в задръстване заради стачка на работници. И така, тя се дразнела от начина, по който изглеждала, а той бил в лошо настроение. Но когато Раниеер III я видял, той забравил за всичките неприятности.

След това те започнали да пишат писма един на друг и 6 месеца по-късно принцът отишъл в САЩ, търсейки благословията на родителите й. Той й предложил точно преди Коледа и й подарил малък пръстен, който в крайна сметка заменил с известния с 10-каратов диамант.

Разбира се, този брак на високо ниво бил обсъден от всички и много хора около Принца искали да спечелят колкото е възможно повече пари от събитието. В средата на 20 век Монако не било толкова престижно, колкото днес. По онова време това било малка страна, която нямала много пари и не била много популярна сред туристите. Един от най-добрите приятели на Принца, милиардерът Аристотел Сократ Онасис, му казал, че най-добрият начин да привлече вниманието би бил да се ожени за човек като Мерилин Монро или Грейс Кели. Е, той го предсказал: бракът наистина подобрил репутацията на Монако в продължение на няколко десетилетия. Огромен брой туристи ходели в Монако и милиардери започнали да купуват имоти там.

Не е изненадващо, че хората започнали да разпространяват слухове, че принцът се оженил за нея, само за да вкара Монако в светлината на прожекторите.

За родителите на Грейс този брак също бил чудесна идея, защото отворил път за тях към висшето общество на Ню Йорк. Между другото, когато се срещнали с принца, те смятали, че той е от Мароко, а не от Монако. Бъдещата принцеса трябвало да направи тест за плодовитост и неформален тест за девственост. 

Историята на Грейс Кели, която прекара целия си живот в златна клетка

Принцеса Грейс

Сватбата на Грейс Кели и Рание III е с право наречена събитието на века. Според някои оценки това събитие, което продължило цяла седмица, било по-скъпо от сватбата на кралица Елизабет и принц Филип. Традицията също изисквала две церемонии: католическа сватба и гражданска церемония.

Булката акостира на брега на Монако на невероятен кораб. Щом стъпила на кея и срещнала младоженеца, върху главите им паднал "дъжд" от червени и бели карамфили. Според някои оценки сватбата струвала някъде от 45 до 55 милиона долара, като повечето от тях били платени от MGM, който работел с Грейс и който също имал правата да излъчи сватбата по телевизията.

Легендарната сватбена рокля на Грейс била украсена с перли и винтидж брюкселска дантела. Но булката всъщност не искала цялото внимание, което получавала. Веднъж Грейс признала, че се изморила от цялото внимание от страна на журналистите.

Грейс трябвало да плати висока цена за този брак. От този момент нататък тя можела да се появява само в една роля - съпругата на владетеля на Монако. 

Няколко години по-късно тя се опитала да наруши това правило, когато Алфред Хичкок й предложил участие в новия му филм. А съпругът й нямал нищо против да я пусне, но хората от Монако били напълно против. За нея било истинска трагедия, че не може да се върне в света на изкуството.

Златната клетка

Бракът им изглеждал перфектен. Той бил невероятен човек. Тя била носител на "Оскар", холивудска звезда и много привлекателна жена. Но по-късно обществеността научило, че силният брак на Грейс и Рение не е нищо повече от перфектна картина. На Кели наистина й било трудно, защото новият й дом не бил рай, а златна клетка. Тя не можела да продължи кариерата си и в Монако всичките й филми били забранени. Принцесата решила да потърси щастието, като създаде семейство и тя има 3 деца: Каролайн, Албер II, настоящият принц на Монако и Стефани.

Между другото, в началото, за да скрие първата си бременност от досадните фотографи, тя често носела чанта Hermès близо до корема си. По-късно тази чанта стана важна част от външния вид на Грейс и Хермес нарече чантата "Кели" след нея.

Животът на Грейс Кели със съпруга й също не бил перфектен. С времето станало ясно, че те са твърде различни. Много хора смятат, че Грейс е жена със студен нрав, но този образ е създаден чак по-късно, когато тя станала част от кралското семейство. Преди тя била доста горещо момиче. Алфред Хичкок я наричал "покрит със сняг вулкан". А Раниер III бил много спокоен човек. Често му било много скучно на събитията, които тя организирала, и той се подигравал на нейните хобита. 

Носят се слухове, че през това време тя е имала близък приятел - австрийския режисьор Робърт Дорнхелм, който е бил с 18 години по-млад от нея. Твърди се, че не би могла да се разведе, защото децата й ще бъдат отнети от нея. В края на живота си Грейс имала и апартамент в Париж, както и селски дом в Рок Агел.

Автомобилна катастрофа

На 13 септември 1982 г. Грейс Кели и дъщеря й Стефани пътуват с кола. Говори се, че те имали спор и Грейс получила инсулт. Тя карала, така че колата изхвърча от пътя. Стефани имала много наранявания, включително счупване на шията, но Грейс починала, въпреки че най-добрите лекари се опитали да я спасят.

Смъртта на Грейс Кели била огромен удар за всички. Тя била само на 52 години. Много скоро след това се появили слухове, че автомобилната катастрофа е нагласена от някой, но никога не е имало доказателства.

Принцът на Монако никога не се жени повторно. След смъртта на Грейс той отворил розова градина в Монако, която всеки човек може да посети: Грейс наистина обичала цветята. В момента има статуя на Грейс, заобиколена от 4000 рози. Рение III почина на 81-годишна възраст.

Историята на любовта им е като приказка, която обаче няма щастлив край...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay