Любопитни, но трагични факти за София Лорен

Когато София Лорен за пръв път стъпва на сцената, публиката веднага бива пленена от нейната мевиждана дотогава красота, огромен талант и може би най-вече пленителните очи с емблематичната за нея опушена очна линия.

"В живота винаги преминаваш през толкова много преживявания, но винаги съм се опитвала да живея, без да съжалявам", казва тя пред Radio Times през 2020 г. "Мисля, че постигнах спокоен живот. Имам всичко, което някога съм искала, което е прекрасно семейство с прекрасни деца и красиви внуци." 

Но ако трябва да назове едно нещо, което би искала да направи по различен начин, това би било да не се омъжи в бяла рокля, което е желание, на което тя все още държи.

Колкото и щастлива да е Лорен от начина, по който се е развил животът ѝ, нещата не винаги са били бляскави за нея. Тя не произхожда от богато семейство - всъщност точно обратното. И въпреки че е била омъжена само веднъж, нейният 50-годишен брак с Карло Понти има справедлив дял от възходи и падения.

Тя е родена в бедност

София Лорен е родена като София Шиколоне през 1934 г. в благотворителното отделение на клиника за неомъжени майки в Рим. Майка ѝ Ромилда Вилани, била красива амбициозна актриса, която често е оприличавана на Грета Гарбо, докато баща ѝ Рикардо Шиколоне бил инженерен асистент в железницата. 

 Двамата се познавали само няколко седмици преди Вилани да забременее. Когато тя отказала да направи аборт, Шиколоне избягала и не видяла Вилани отново. Тя родила София, след като получила заплахи и правен натиск от майката на Вилани. Шиколоне започва да работи на базата на комисионна заплата за издател на фашистка пропаганда - където печели малко или никакви пари. Вилани развила здравословни проблеми, заради които не можела да работи.

Вилани решила да се върне у дома при родителите си. Скоро започва Втората световна война и паричните проблеми на семейството се задълбочават. Съобщава се, че техният град Поцуоли е обявен за най-бедния в цяла Италия, докато гладът удря нацията. Нещата се влошили толкова много, че било трудно да се намери дори вода и Вилани, която ражда още едно момиче, била принудена да даде на децата си вода от радиатора на колата. Тъй като Шиколоне отказал да приеме Мария, второто им дете, като свое, Вилани издържала сама и двете си дъщери. Тя просела пари и храна по улиците и в продължение на осем месеца трите живеели в тунел.

Като малко дете София Лорен често е била тормозена заради това, че е кльощава като децата я наричлаи "клечка за зъби". Подигравали ѝ се и за това, че е извънбрачно дете. 

 "Всички деца в училище имаха семейства с баща", казва Лорен пред  Independent през 2021 г. "Не бих казала, че завиждах, защото много обичах приятелите си, но не бях като тях. Чувствах се различна .. .. Но това не ни направи по-малко семейство, защото майка ми не беше омъжена. Може би това ни направи повече семейство, защото се сближихме заради факта, че не бяхме като другите."

По това време Лорен, сестра ѝ и майка им живеели в Поцуоли, което било едно от най-лошите места през военните години. Поцуоли бил дом на пристанище и завод за боеприпаси и двете често атакувани с бомби. Всъщност младата Лорен била толкова близо до нападение над града един ден, че била ударена по брадичката от фрагменти от бомба. За щастие тя успяла да избяга и да се скрие, но нараняването оставило траен белег на брадичката ѝ. Времената обаче не били чак толкова лоши. Бабата на Лорен отворила кръчма в хола си като средство за издръжка на семейството, което довело до това, че американски и британски войски често посещавали къщата. Те научили Лорен на английски думи и фрази, показали ѝ популярни американски танци и дори ѝ подарили първото ѝ шоколадово блокче - нещо, което не била виждала досега.

Ранните ѝ години с Карло Понти са много трудни

Въпреки че София Лорен била подигравано дете, тя започнала да излиза от неудобната си фаза в ранните си тийнейджърски години - всъщност толкова много, че майка ѝ осъзнала каква истинска красавица е нейната дъщеря. Тя записва Лорен в конкурси за красота и през 1951 г., когато Лорен е на 17 години, тя привлича вниманието на един от съдиите. Карло Понти бил известен продуцент в Италия. Двамата се харесали и започнали да се срещат.

Понти виждал таланта на Лорен от самото начало, така че започнал да ѝ помага да се занимава с филми. Един ден, докато Лорен била снимана за екранен тест, операторът извикал: "Тя е невъзможна за снимане. Лицето ѝ е твърде късо, устата ѝ е твърде голяма, носът ѝ е твърде дълъг". Вместо да се застъпи за Лорен, Понти се включил и застанал на страната на фотографа. В мемоарите си от 2014 г. "Вчера, днес, утре: Моят живот" Лорен си спомня, че Понти ѝ намеквал, че трябва да помисли за операция на носа. "София, мислила ли си някога за... смекчаване на... доминиращия ти профил?" попитал той.

Отговорът на Лорен? "Карло, ако предполагаш, че за да мога да правя филми, ще трябва да отрежа парче от носа си, тогава се връщам в Поцуоли, защото нямам намерение да си правя операция на носа." Освен всичко това романсът на Понти и Лорен предизвикал шум в медиите поради неофициалната раздяла на Понти със съпругата му.

Тя лежи в затвора за укриване на данъци

В началото на 60-те години на миналия век, когато кариерата на София Лорен тъкмо процъфтявала и тя се учила как да се справя с огромното си финансово състояние. За да се погрижи за данъците си, Лорен наела данъчен специалист и приела, че всичко е наред, т.е. до почти 20 години по-късно през 1980 г. Същата година, според The ​​Washington Post, Лорен е изправена пред обвинения в укриване на данъци поради неплащане 180 000 долара в нейната данъчна декларация от 1963 г., което днес е по-близо до 2 милиона долара. Данъчният специалист, който тя наела, бил починал, така че Лорен се изправила сама пред погрешно изчислената декларация.

"Аз не съм мошеник", настоява Лорен пред репортерите на The Washington Post през 1982 г., докато била на път за италиански затвор (модерно облечена, разбира се), за да изпълни 30-дневната си присъда. Колкото и добре да изглеждала отвън, това, което чувствала отвътре, билосъвсем различен въпрос. 

 "Притеснявам се, много се тревожа за този месец, който ме чака в затвора", признава тя, докато репортерите я последват до вратите. 

 Тя обявила, че смята, че това не е справедливо решение, но дори молбата за помилване, изпратена до италианския президент, е останала без отговор.

Феновете и затворниците аплодирали Лорен, когато тя вляза в затвора и много от тях издигнали плакати с нейна снимка, които гласят "Помилвайте София". Въпреки че била осъдена на 30 дни затвор, Лорен излежала само 17.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay