Съдът обяви за незаконен ареста на нападателя на Дебора

Съдът обяви за незаконен ареста на нападателя на Дебора

Административният съд в Стара Загора е обявил ареста на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, за незаконосъобразен, съобщава бТВ, като се позовава на свои източници.

Според съда към момента на ареста няма данни и информация Георги Георгиев да е извършител на престъплението.

Защитата на Георги Георгиев е подала жалба, в която се казва, че в заповедта не са посочени фактически доказателства за извършване на деянието. Не са изложени и мотиви за задържане към момента на ареста му в края на юли 2023 година.

Заради тези съображения съдът счита, че са допуснати съществени процесуални нарушения и Георгиев е задържан необосновано.

Обвиняемият за нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора беше задържан на 30 юли 2023 година. Георгиев беше обвинен в нанасяне на 18 порезни рани с макетно ножче, насилствено подстригване на косата на Дебора и нееднократни заплахи с убийство.

След бруталното посегателство и нарязването на тялото й, на Дебора бяха направени 400 шева, белезите от които още стоят. Самата тя твърдеше със сигурност, че я е нападнал Георги, а насилието предизвика вълна от протести с апела "Нито една повече".

Делото претърпя няколко обрата. Първоначално съдът определи деянието като "средна телесна повреда". По-късно съдийският състав в Стара Загора си даде отвод и делото беше преместено в Пловдив.

Мъжът първоначално беше задържан за 72 часа, но след обжалване беше пуснат на свобода под гаранция от съда.

В края на юли миналата година Районният съд в Стара Загора реши Георгиев да остане в ареста.

Сега Административният съд в Стара Загора реши окончателно той да излезе.

"В случая е видно, че нито в самата процесна заповед се съдържат такива данни и информация, нито от съдържащите се в преписката писмени доказателства, представени пред РС, се установява, че към момента на издаване и връчване на заповедта за задържане, нито към момента на фактическото задържане на лицето в 08:15 часа на 30.07.2023 година, е имало данни по смисъла на закона за извършено престъпление по чл. 144, ал.3, вр. с ал. 1 от НК от Георги Георгиев или такава за съпричастност от негова страна към това престъпление", заявяват магистратите.

Днес трябваше да има съдебно заседание, но то беше провалено заради неявяване на свидетели.

Източник: Kliuki.bg

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay