Ето колко дълго хората всъщност чакат, за да правят секс след раждането

Ето колко дълго хората всъщност чакат, за да правят секс след раждането
Pexels

Когато току-що се е родило вашето бебе, има някои неща, които са на първо място – като храненето му, стерилизирането на шишетата, приспиването, сменянето на памперсите и т.н., и т.н. Тялото на всеки и процесът на оздравяване след раждането са различни, но за някои хора последното нещо, за което мислят, може да е сексът.

Според указанията на Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG), можете да правите секс шест седмици след раждането и това е напълно безопасно и здравословно, ако искате да възстановите интимната връзка с партньора си възможно най-скоро. Но ново проучване показва, че хората обикновено се завръщат към секса доста по-късно. 

Какво е средното време за изчакване за секс след раждането?

Според констатации от скорошно проучване на What to Expect, 46 процента от родителите съобщават, че са чакали повече от шест седмици за секс след раждането на бебето им. Средното време на изчакване за секс след раждането в тази анкетирана група родители е около 10 седмици - и има равен брой хора, които са имали вагинални раждания в сравнение с ражданията със секцио.

11 процента от родителите в проучването са чакали да правят секс дори по-дълго, до между три и шест месеца след раждането. Други родители, около 26 процента, се върнали към секса дори по-рано от шест седмици.

Може да е различно за всеки въз основа на вашето ниво на комфорт и как е протекло раждането ви (за някои хора, които са имали значително разкъсване по време на раждане, проникването по време на секс може да бъде по-болезнено).

23 процента от анкетираните съобщават за болка по време на секс, почти до 20-та седмица след раждането, което е напълно нормално. Тазовото налягане и болка в долната част на гърба също са често срещани симптоми, споменати от родителите след раждането. Може да се окаже, че се опитвате да правите секс с партньора си в определен момент след раждането и след това да решите да изчакате по-дълго, за да продължите - всичко зависи от вас.

Какво друго трябва да знаете за следродилния секс?

Първо и най-важно, може да е възможно да забременеете веднага след раждането. (Ако кърмите през първите шест месеца от живота на вашето бебе, това може да помогне за предотвратяване на овулацията, но все още има малък шанс за бременност.) Препоръчително е да поговорите с партньора си относно методите за контрол на раждаемостта, ако не искате да забременявате отново.

Освен това, има други съвети и трикове, за да направите секса след раждането по-приятен: Може да е необходим лубрикант на водна основа и експериментиране с различни позиции, за да вървят нещата по-гладко. Въпреки това "сексът" не означава задължително вагинално проникване. Можете да опитате орален секс или други форми на сексуална игра, ако искате да се върнете по-постепенно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay