По-добър ли е сeксът, когато е спонтанен?

По-добър ли е сeксът, когато е спонтанен?
Pexels

Холивудските секс сцени са склонни да възхваляват спонтанния секс. Несъмнено сте виждали това отново и отново във филмите и по телевизията: флиртуващото напрежение започва да назрява и след това преминаваме към сцена на двама души, които разкъсват дрехите си един на друг още при първата възможност. Може да е в асансьор, килер, такси или веднага след затваряне на вратата у дома. Сексът просто... се случва.

Но това ли всъщност е сексът в реалния живот? И дали сексът, който се случва от нищото, е най-добрият вид секс? Може ли планираният секс да бъде също толкова добър или непременно отнема част от "магията" от него? Нека изследваме.

Митът за спонтанността 

Много хора вярват, че спонтанният секс е по-добър от планирания, отчасти защото смятат, че спонтанността произтича от по-автентична сексуална връзка. При планирания секс страстта трябва да се създаде, а това изисква поне малко усилия. За някои самата идея за планиран секс може да се почувства като "работа", а не като забавно и приятно занимание.

Много секс терапевти обаче имат различна гледна точка. Когато двойките се оплакват от несъответствие в желанията – една от най-честите причини хората да търсят сексуална терапия на първо място – терапевтите често въвеждат "митът за спонтанността" и насочват клиентите да планират своите сексуални срещи като средство за изграждане на сексуално очакване и възбуда.

И така, какво казват изследванията за плюсовете и минусите на спонтанния спрямо планирания секс? 

Неотдавнашна публикация от The Journal of Sex Research се занимава с тази тема чрез двустранно разследване, фокусирано върху асоциациите между спонтанен секс, планиран секс и сексуално удовлетворение. В първото проучване изследователите сравняват дали хората подкрепят вярата, че спонтанният секс е задоволителен спрямо вярата, че планираният секс е задоволителен.

Общо 303 души вземат участие в това проучване. Всички участници са били в дългогодишна връзка и са живели с партньора си. 

Хората МИСЛЯТ, че спонтанният секс е по-добър

Изследователите прогнозираха, че участниците ще подкрепят спонтанното убеждение за секс по-често, отколкото убеждението за планиран секс. Това се оказа така, което показва, че спонтанната сексуална вяра е нормативна или конвенционална нагласа, когато става въпрос за сексуално започване.

Докато хората, които си спомнят последното си сексуално преживяване като планирано (за разлика от спонтанното), съобщават за средно по-ниско сексуално удовлетворение, това не е така сред тези, които силно вярват, че планираният секс може да бъде задоволителен. С други думи, ако смятате, че планираният секс може да бъде задоволителен, планирането на секс изглежда не отнема забавлението от него. 

Първото проучване е донякъде ограничено, защото изисква от участниците да се замислят върху минал сексуален контакт, вместо да събират информация за техния сексуален живот непрекъснато. Второ проучване разглежда това ограничение чрез 21-дневно проучване на опита. Тук 121 двойки съобщават за ежедневната си сексуална активност, независимо дали сексът е бил спонтанен или планиран, и сексуалното си удовлетворение всеки ден. Участниците също са запитани за тяхното одобрение на планирания спрямо спонтанния секс убеждения, както и за тяхното изходно сексуално удовлетворение. 

Но спонтанният секс НЕ е равен на повече сексуално удовлетворение 

Интересното е, че второто проучване откри малко асоциации между сексуалните вярвания на хората, естеството на техните срещи и сексуалното удовлетворение. Единствената значима асоциация се занимаваше с различията в партньорските убеждения: за тези, които силно подкрепяха планирания секс, техният партньор е по-вероятно да докладва по-ниско сексуално удовлетворение.

Вярването обаче, че спонтанният секс е по-добър, не се е превърнало в по-високо сексуално удовлетворение в началото или когато е настъпил спонтанен секс.

Има много причини, поради които планираният секс може да отговаря по-добре на нуждите на някои двойки. Изследователският екип отбелязва, че необходимостта от жонглиране на различни отговорности като гледане на деца и работни графици може да позволи малко (ако има такива) възможности за спонтанен секс, което прави планирания секс полезен инструмент. Освен това някои участници съобщават, че се наслаждават на очакването на сексуално преживяване, което планираният секс създава. 

Сексуална комуникация и сексуално удовлетворение 

В същото време връзката между вярванията за планиран секс и по-ниското сексуално удовлетворение на партньора осветява други аспекти на интимните отношения, които могат да повлияят на удовлетворението - а именно комуникацията. Това откритие не означава непременно, че планираният секс е несъвместим със сексуалното удовлетворение, ако само единият партньор го предпочита, но може да показва необходимост от повече комуникация около сексуалните интереси, предпочитания и желания, за да се гарантира, че предпочитанията на единия партньор не водят до по-ниско удовлетворение за друг. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay