Защо съвместимостта не винаги е добро нещо - от брачен терапевт

Защо съвместимостта не винаги е добро нещо - от брачен терапевт

Когато мислите за идеята за романтична съвместимост, вероятно това, което ви идва на ум, са двама души, които просто си пасват идеално и е вероятно да станат страхотна двойка.

Но това, което много хора разбират погрешно относно съвместимостта е, че всъщност не винаги е нещо добро.

 

Тъмната страна на романтичната съвместимост.

Първо, нека всъщност дефинираме какво имаме предвид, когато говорим за съвместимост: "Съвместимостта е естествен, лесен начин за установяване на връзка с друг човек, както и усещане на връзка", казва лицензираният терапевт за двойки д-р Расин Хенри. Не е необходимо да си приличате, за да сте съвместими, отбелязва тя, а всъщност съвместимостта често произтича от това, че двама души имат механизъм за справяне с конфликти в областите, в които се различават.

"Съвместимостта в една връзка произтича от наличието на допълваща се връзка", обяснява тя, но тук също нещата стават трудни.

Според Хенри само защото двама души са съвместими или имат черти, които се допълват, "не винаги означава, че това е здравословно или положително допълване". Понякога двама души се допълват по начини, които може да не са в най-добрия интерес на единия или и на двамата.

Например тя казва: "Може да има някой доминиращ, който намира пасивен партньор". Това вероятно ще помогне на двамата да преминат през конфликти - доминиращият човек просто ще премине през пасивния човек, който от своя страна ще се съгласи с решенията на партньора си. Това означава, че връзката може да е в състояние да продължи, но не означава непременно, че трябва.

Има много примери за нездравословна съвместимост: нарцисистите често търсят ехоисти, техните самоунищожителни противоположности, от които по-лесно могат да се възползват. Човек, който не дава много в отношенията си, може да се справи страхотно с някой, който не иска много, маскирайки егоизма на първия и проблемите с изоставянето на втория.

Какво да търсите извън съвместимостта.

Това, че двама души си пасват добре, не означава, че всъщност си пасват страхотно, и това, че една връзка технически "работи", не означава, че е здравословна. Хората могат да бъдат привлечени от други по грешни причини и понякога могат да останат в нездравословни връзки само защото са познати или удобни. В такива ситуации "съвместимостта" не ни помага много.

Освен съвместимостта, важно е да проверите дали основните градивни елементи на една здрава връзка са налице – неща като доверие и уважение, равнопоставено даване и вземане между вас, възможност да се грижите за себе си и за връзката едновременно и усещане за истинска безопасност. И според терапевта на връзките Джордан Дан, здравата връзка всъщност изисква здравословна доза диференциация.

Въпреки че съвместимостта по отношение на личността, ценностите и начина на живот със сигурност може да допринесе за една устойчива връзка, важно е да се признае, че не всяка съвместимост е добра съвместимост. Понякога "кликваме" с някого по грешни причини, така че трябва да можем да погледнем отвъд това чувство, за да видим дали връзката наистина служи както на нуждите на хората, така и на цялостното благосъстояние.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay