Синдромът на сухите очи

Сълзи в очите

Синдромът на сухите очи

Здравите очи постоянно произвеждат сълзи, които служат за овлажняване и почистване. По този начин, когато външно тяло попадне в окото, то бива изхвърляно с тяхна помощ. Те са изградени от 98% вода, но в тях има и вещества, които полепват по външния слой на окото, за да го предпазят от негативните влияния на околната среда.

 

Без достатъчно количество от здравословната течност, очите ви стават сухи и раздразнени, вследствие на което може да имате и твърде обилно сълзене. Синдромът на сухите очи е често срещано увреждане на горния слой на роговицата и засяга голям процент от населението на Земята. Най-уязвими са обаче хората над 40 години, както и тези, които прекарват часове наред пред компютъра – тоест огромна част от съвременните работещи хора.

 

Сълзите се разпространяват в окото посредством мигането на клепача. Освен чисто физиологична функция, те имат и емоционална – показват на заобикалящия ви свят, когато почувствате болка или тъга. Тяхната липса може да се компенсира чрез употреба на капки за очи или т.нар. "изкуствени сълзи". Те се поставят в окото през определен интервал от време, за да го предпазят от изсушаване и съответно увреждане.

 

Друго решение за хората, които прекарват твърде много време в работа на компютъра, са специализираните очила със защита. Все пак, не трябва да се застоявате твърде дълго пред монитора, защото именно постоянното взиране в него води до хронични очни проблеми. Просто правете кратки почивки, дори да имате ангажименти – здравето е по-важно от всичко.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay