Грандиозното шоу на Лейди Гага

Кралицата на провокациите взриви родната публика

Събитието, което се проведе снощи в зала "Арена Армеец", не беше обикновен концерт. Нямаше изпълнители, които монотонно да свирят песен след песен, вмъквайки по някой коментар между тях. Нямаше скучно поклащане на сцената, имитиращо танц.

Имаше спектакъл. Грандиозен. Шоу, невиждано до момента по родните ширини. Защото една от най-хитовите певици по целия свят снощи бе на място, за което не знаеше абсолютно нищо. Беше в България.

Лейди Гага стартира европейското си турне от София. The Born This Way Ball със сигурност беше сред най-очакваните музикални събития за годината и определено заслужи всяка една отделена минута и всеки един платен лев за билет.

Изпълнителката също отбеляза този факт. С типичния си ексцентризъм, тя не спазваше изкуственото благоприличие, на което сме свикнали у нас. Говореше това, което чувства, мисли и иска. Затова и заяви, че посетителите са можели да похарчат парите си за алкохол, цигари или марихуана, но са избрали да ги дадат за нея. И тя им благодари. Всъщност не просто благодари, а както сама каза: "Ще си скъсам п****та, за да танцувам за вас!"

И това не беше най-бруталното ѝ изказване. Когато попита публиката дали си прекарва добре, след това отбеляза, че изобщо не ѝ пука. Но преди някой да се е разочаровал допълни, че хората просто не бива да се интересуват от чуждото мнение и да се ръководят от него.

Диалогът с феновете беше ключов момент от концерта. Лейди Гага непрестанно твърдеше, че е една от всички нас, че с нищо не е по-различна от всички хора по света.

Вярна на себе си, Лейди Гага започна концерта повече от провокативно. Застанала зад огромна утроба, тя крещеше, "измъчвана" от родилни болки. И изроди себе си. За да покаже, че е "born this way" (родена по този начин - бел.ред.).

И каза, че тя не е извънземно, не е мъж, не е човек, не е създание на нашето правителство. Тя е всички нас. Тя е това, което обичаме в себе си и това, което мразим.

Впечатляващото в целия концерт беше, че имаше сценарий. Той не беше поредица от песни, а постановка. Обмислена, репетирана многократно, запомняща се.

Няколко пъти над сцената се извисяваше огромно триизмерно изображение с лицето на Гага, което говореше. И гледката бе едновременно красива и странна. Необичайна. Невиждана у нас, като повечето неща, на които станахме свидетели снощи.

Лейди Гага е артист. Според едни е луда, други смятат, че си е съвсем обикновено момиче и всичко около нея е добре обмислен PR. Възможно е всички страни да са прави. Но едно е сигурно: тя оценява мястото, на което е в момента и до което е стигнала, благодарение на много усилия. Тя е олицетворение на американската мечта. Момиче, родено и израснало в Ню Йорк, но от италиански произход. Момиче, което е давало всичко за музиката. На сцената тя разказа история, според която, когато е била на 16 години, майка ѝ я водила по барове, за да разказва на управителите колко талантлива е дъщеря ѝ. По-късно, когато започнала да свири пред публика, феновете били малко, а после бавно започнали да се увеличават. И Стефани Германота постепенно се превърнала в Лейди Гага.

Когато изпълни първата си песен Just Dance, тя каза, че никой не е вярвал до къде ще стигне. През 2008 година изпълнителката постави рекорд с дебютния си сингъл, който веднага зае първо място в най-престижната класация на Billboard. Успех, който през 2009 година постигна и Ke$ha с TiK ToK, а тази година същото направи и Карли Рей Джепсън с Call Me Maybe.

Само че, за разлика от Ke$ha, Гага не "легна" на славата на единствения си хит, а продължи да създава още много такива. И се появиха Paparazzi, Alejandro, Judas, Marry The Night... песни, които снощи успяхме да чуем на живо. И не само тях.

Певицата изпълни най-известните си парчета, а "малките чудовища", както тя нарича феновете си, не спираха да пеят заедно с нея.

Не зная колко време прекарва Гага във фитнеса, но със сигурност е повече от нормалното. Защото тя не просто има перфектно, но и страшно издръжливо тяло. Пее, танцува, крещи, тича, обикаля многократно сцената и енергията ѝ сякаш не стихва.

Всичко това, на фона на внушителен замък. Нещо като "Звук и светлина" във Велико Търново, но в модерен многоизмерен вариант. Зданието постоянно бе обсипано от разноцветни светлини, отваряше се на невероятни места, а Лейди Гага се появяваше почти на всяка негова кула. Подът също криеше изненади. От него излизаха я танцьори, я самата певица, но гледката винаги беше завладяваща.

Всяка песен бе съпътствана от различен тоалет. И от отделна история. В началото Гага се появи, яздейки еднорог. Или поне кон с рог, но изглеждаше интересно. Имаше момент, в който на сцената се разигра сватба, в края на която се оказа, че под булото се крие мъж. По време на друга песен пък, Гага и танцьорките ѝ "стреляха" с автомати на сцената. А по време на друг пърформънс, провокативната звезда се появи с огромен мотор, на който се развяваше българското знаме и който по-късно се превърна в пиано.

Именно на него Лейди Гага изпълни новата си песен. Нейното име е Princess Die и ако другите парчета не са били достатъчни на посетителите да се убедят в гласовите ѝ данни, то този сингъл трябва да е успял да си свърши работата. Ето тук можете да видите живото изпълнение. Видеоклипът е публикуван от почитател, заснел един от най-емблематичните моменти снощи.

По време на кратката ѝ почивка между песните, докато говореше на "малките чудовища", Гага бе обсипана с плюшени играчки, дрехи и дори своеобразен албум със залепени нейни снимки. Тя дори се пошегува с феновете си да бъдат по-внимателни да не я ударят, защото току що се е сдобила с новия си нос. Тя с интерес разглеждаше подаръците и дори облече две от якетата, с които я бяха уцелили. И за пореден път демонстрира близката си връзка с многобройните си почитатели.

В края на концерта, докато се разхождаше по сцената, Гага избра момиченце от публиката и го качи при себе си. Попита я как се казва и сподели, че сестра ѝ носи същото име - Наталия. Каза на детето, че може да постигне всичко, което желае. И винаги трябва да следва мечтите си. А аз се чудя, какво ли е да те мотивира именно звезда от подобен ранг? Да говори лично на теб, сякаш винаги сте били близки.

Когато Лейди Гага обяви, че е време шоуто да приключи, последваха задължителните на всеки концерт викове "Още! Още", които в снощния случай май бяха "More! More!" или многократно скандиране на името ѝ.

След няколкоминутна пауза тя се завърна. И изпълни две песни, които наистина взривиха публиката: The Edge Of Glory и Marry The Night. Последната е много близка до сърцето ѝ, защото когато излезе, преди няколко месеца, тя бе споделила, че я посвещава на родния си град Ню Йорк, който много обича. Може би и затова бе избрала да завърши шоуто именно с нея.

Не зная дали Лейди Гага осъзнава какво е сторила в България. Няколко часа, в които най-големите ѝ почитатели я наблюдават на живо, само на няколко метра от тях, могат наистина да променят света им. Защото тя има фенове, които не просто харесват музиката ѝ. Сами казват, че за тях тя е религия. Обличат се като нея, опитват се да мислят като нея, да бъдат освободени като нея, колкото и да е трудно това по нашите ширини.

Снощи имаше хора, облечени провокативно и различно, гримирани силно, без да крият сексуалната си ориентация. Защото не е тайна, че Лейди Гага подкрепя хомосексуалните бракове. И всички "различни" го знаят. И бяха на нейния концерт - за да се почувстват свободни и да избягат от осъдителните погледи, които срещат всеки ден.

Лейди Гага е едва на 26 години. А е постигнала повече от всичките си връстници. Едновременно с това е и най-щедрата знаменитост.

Може би славата не ѝ е завъртяла главата. Може би всички откачени решения са просто част от по-различното ѝ виждане на света, по-различната ѝ артистичност. Може би.

Едно е сигурно: Лейди Гага знае какво прави. Не "отбива номера", влага цялата си същност и резултатите не закъсняват.

Снощи, поне за малко, успяхме да се докоснем до нея. Макар ѝ отдалеч, макар ѝ неможейки да участваме в монолога, който водеше. Но я видяхме. На няколко крачки от нас, танцуваща като луда, пееща с пълно гърло и непрестанно мотивираща "малките си чудовища".

Една истинска "майка чудовище", която носи в себе си талант, енергия и позитивизъм. И успя да ни предаде голяма доза от тях. Мотивацията, от която много от нас се нуждаят. Може би дори всички.

84 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



26
Не е посочен 16.08.2012|14:56
Изчетох с огромно любопитство статията, още повече, че е от първо лице. Точно това очаквах да прочета - разказа за един уникален артист, предлагащ не просто музикално шоу, а цял спектакъл, протичащ по сценарий.
25
Не е посочен 16.08.2012|14:45
грандиозно шоу!
24
Не е посочен 16.08.2012|14:20
Очевидно не е оставила никой безразличен и това е към което тя се стреми!
23
Не е посочен 16.08.2012|14:05
кой знае още колко дълго време ще се говори за нейният концерт
22
Не е посочен 16.08.2012|13:37
Лейди Гага наистина е направила голямо шоу , трябва да й се признае , от доста време не е имало такъв интерес към дадена звезда :)
21
Не е посочен 16.08.2012|13:27
в днешно време не е важна песента , важно е външното , затова песните не остават във времето ..
20
Не е посочен 16.08.2012|13:04
Колко да е било грандиозно, само шоу е имало , без никакви стойностни песни !
19
Не е посочен 16.08.2012|12:27
стига с тази Гага , моля ви!
18
Не е посочен 16.08.2012|12:26
Дали не е толкова луда заради онова унизително водене по баровете от майка й - тогава, като всички, да си е обещала, че ще стане богата и известна;)
17
Не е посочен 16.08.2012|10:52
"Грандиозното шоу на лейди ГаРга" не представлява никакъв интерес за мен
16
Не е посочен 16.08.2012|09:10
Колко да е било шоу;) Тя самата е едно голямо шоу:)
15
Не е посочен 15.08.2012|16:29
Гага може би е загърбила пеенето си именно заради продукта ГАГА. Дано поне верните й фенове да осъзнават същността й и да я октриват, а не да само последователи на визията й:)
14
Не е посочен 15.08.2012|16:23
Момиченцето е на върха на щастието!:)
13
Не е посочен 15.08.2012|16:10
Значи трябва да направим едно огромно евала и на Енрике Иглесиас, който разцелува невзрачна девойка. често използван трик от звездите нищо ново, похвално е все пак, че Гага прави истински спектакъл и че чина през България.
12
Не е посочен 15.08.2012|15:42
не мсе очаквали друго шоу, тя е в апогея си
11
Не е посочен 15.08.2012|15:32
радвам се, че голяма звезда на върха на славата си дойде у нас
10
Не е посочен 15.08.2012|15:22
Ще си скъсам п****та, за да танцувам за вас!" - не знам какво точно да кажа
9
Не е посочен 15.08.2012|15:10
И на мен ми е трудно да я харесвам като изпълнител,но актьорските й заложби са факт!
8
Не е посочен 15.08.2012|15:10
Музиката й е много добра, между другото. Като махнем дрехите, грима и всички джуджавки, остава гласа и песента, а тя това го може - да бъде музикант, освен артист. Не съм й фенка, даже напратив; доста ми е противна, но не мога да не и призная, че пее великолепно и има добри парчета.
7
Не е посочен 15.08.2012|14:42
Той мина вече..... наистина е било много яко!
6
Не е посочен 15.08.2012|14:42
"Попита я как се казва и сподели, че сестра ѝ носи същото име - Наталия. Каза на детето, че може да постигне всичко, което желае. И винаги трябва да следва мечтите си. А аз се чудя, какво ли е да те мотивира именно звезда от подобен ранг? Да говори лично на теб, сякаш винаги сте били близки." Е за това й правя евала! И че е артист, артист е. Няма спор. Но като цяло не мога да харесам музиката й
5
Не е посочен 15.08.2012|14:37
Ще е яко на концерта и :)
4
Не е посочен 15.08.2012|14:29
Със сигурност концерта е бил страхотен . Много исках да отида на концерта и , но за съжаление не успях .
3
Не е посочен 15.08.2012|14:24
Сигурна съм, че е било наистина голямо шоу :о
2
Не е посочен 15.08.2012|14:19
Сигурно е направила страхотно и грандиозно шоу така като гледам!
1
Не е посочен 15.08.2012|14:14
Малеее...имало е супер много хора....браво :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay