Избраха първата жена президент на Мексико

Кандидатката на управляващата в Мексико левица  Клаудия Шейнбаум спечели  състоялите се вчера президентски избори в страната, показват първите официални резултати, огласени от Националният изборен институт и цитирани от Франс прес.

"Няма да ви  разочаровам ", обеща в първото си публично изявление Шейнбаум.

Управляващата партия в Мексико МОРЕНА и медии обявиха Клаудия Шейнбаум за  победител  на президентските избори в страната в неделя, съобщи Ройтерс.

Телевизия NMAS и вестник "Финансиеро" обявиха, че техните екзитполове показват, че Шейнбаум е победителка базирано на предварителни данни, които  съвпадат  с резултатите от изборите.

Шейнбаум - бивш  кмет  на столицата Мексико - получава между  58% и 60%  от гласовете,  изпреварвайки значително  съперничката си от опозицията, бившата деясноцентристка сенаторка Сочитъл Галвес, която според председателката на Изборния институт Гуадалупе Тадей получава между 26% до 28% от гласовете.

Центристът Хорхе Алварес Майнес, на свой ред, получава  едва  9% до 10% от гласовете.

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с  "много голяма" преднина.

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и  най-кървавите  в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити  38  кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота.

Насилието  засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху  демокрацията .

В изборния ден двама души бяха  убити  в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред основния си конкурент Сочитъл Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на  организираната престъпност.

Шейнбаум е  първата жена президент  на Мексико и ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay