По следите на етнографските ленти

Международният фестивал на етнографския филм София 2013 ще представи около 20 филма, повечето заснети през последните две години

По следите на етнографските ленти

Днес стартира четвъртото издание на Международния фестивал на етнографския филм - събитие, което има за цел да бъде притегателно място за учени, изследователи, документалисти и студенти, работещи в полето на хуманитарните науки и визуалните изследвания, както и на всички, имащи интереси в тази област.

В програмата на МФЕФ 2013 ще бъдат представени около 20 филма, повечето заснети през последните две години, като акцентът е поставен върху българските продукции.

Такива са "Разбърканите нишки” (2012) на доц. Веселка Тончева за областта Голо Бърдо в Албания, "Истински истории от Марди Гра” (2013) на документалиста Блага Димитрова, "Резерват Северозапад” (2012) на Пламен Николов и Николай Фенерски и др.

Ще бъдат показани и резултатите от уъркшопа за документиране на устни традиции "Съхранявай и предай”, проведен от платформата Know-How Show-How през месец май 2013 на фестивала Goatmilk в Горна Бела речка.

Чуждите продукции са от Мексико, Боливия, Португалия, Танзания, Мароко, сред които и филмът на Елпида Скуфалу "Чух божия плач” (2012), разказващ за гръцките нестинари и шиитския празник Ашура, както и арменската лентата "Donkeymentary: Life Through the Eyes of a Donkey” (2012), представяща ежедневието в гр. Ламу (Кения) – "магарешката столица на Африка”, в която съжителстват 24 хил. души, 6 хил. магарета и 2 коли.

Важна част от изданието ще бъде панелът "Младежки визуални проекти”, в който студентите и младите учени представят своята работа. С това се цели подпомагането, развиването и популяризирането на етнографския филм, не само като тип документално кино, но и като метод, основен за дисциплините Етнология и Културна антропология.

Международният фестивал на етнографския филм София 2013 ще се проведе в периода 4–9 ноември в зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски”.

Ако тази информация ви е била интересна, присъединете се към Jenite във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 05.11.2013|09:25
Който има как, нека да отиде. Определено има какво да се види.
1
Не е посочен 04.11.2013|15:10
Естествено, пак всичкото алтернативно кино в София... Много ме е яд!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay